A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

A legszebb ruhák Sissi budoárjából

2018. november 30. - Élményvadász

sissi_elisabeth_babakiallitas_divat_elmenyvadasz-fokep2.jpg

Bájos, hallgatag modellek mutatták be Sissi királyné gyönyörű ruháit november végén a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Volt egyszer egy szép, okos királyné, aki szerette az ibolyát és a magyar népet.

Idén december 24-én lesz 181 éve, hogy megszületett Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach későbbi osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége, akit Sisi, vagy Sissi néven becézünk azóta is. 

elisabeth1867_sissi_koronazas_buda_magyarorszag_wikipedia.jpg(kép forrása: wikipedia)

Életéről viszonylag sokat tudunk. Híres írók méltatták, tereket, hidat, utakat, kilátót, településeket neveztek el róla, köztéri szobrokat állítottak tiszteletére, sok műalkotás: regény, film és színdarab állít emléket alakjának. Magyarországon Erzsébet a mai napig nagy tiszteletnek örvend. Azonban nem csak nálunk.  

Királynők divatja

A budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központ novemberi különleges kiállításának a témája is Erzsébet királyné, vagy leginkább az öltözködése volt. Egy finn művész kedves arcú, korhű ruhákba öltöztetett fél méteres babákra álmodta meg a közszeretetnek örvendő magyar királyné ruhatárát.

elisabeth_sissi_liisi_valjus_babakiallitas_viselettortenet_k11_elmenyvadasz5.jpg

elisabeth_sissi_valjus_babakiallitas_viselettortenet_elmenyvadasz6.jpg

  
Liisi Valjust először az Erzsébet életről készült - idealizált, de máig legismertebb Ernst Marischka rendezte 1955-ös - film ragadta meg, majd a császárné-királyné személyisége miatt kezdett foglalkozni a témával. Erzsébet igazi egyéniség volt. Öntudatos, szabad szellemű, a női önmegvalósítás és lázadás példaképe.

Ugyanakkor a kora divatikonja is volt, aki nem csak öltözködésére, hanem kinézetére is nagyon odafigyelt. A ruhatára pedig, ami egy osztrák császárné - magyar királyné esetében teljesen természetes, elképesztően gyönyörű és pompázatos.

elisabeth_sissi_valjus_babakiallitas_viselettortenet_k11_elmenyvadasz9.jpg

Ami a finn művészt is egyből megragadta és úgy érezte, jó lenne róla egy átfogó gyűjtemény. Ez az egyik oka, amiért a kiállítás megszületett. Liisi Valjus a babák segítségével igyekszik elmesélni a királynő élettörténetét, ami így minden korosztály számára élvezetes formában, három dimenzióban csodálható meg. 

Persze a lelkesedés mellett gyakorlat, hozzáértés is kellett a ruhák és a babák elkészítéséhez, ami Liisinek minden téren meg is van. Ahogy az a Finn Nagykövetség oldalán a vele készített interjúban olvasható (http://www.finland.hu/public/default.aspx?contentid=361371&nodeid=39291&contentlan=28&culture=hu-HU ), van tapasztalata varrónőként, színházi díszlet- és jelmeztervezőként is.

Esküvői ruhák 

Sissi 1854-ben Bécsben házasságot kötött Ferenc József osztrák császárral. 

elisabeth_sissi_liisi_valjus_babakiallitas_viselettortenet_k11_elmenyvadasz1.jpg

ferenc_jozsef_valjus_babakiallitas_viselettortenet_elmenyvadasz13.jpg

  
Harangok és farpárnák 

A kiállítás létrejöttének másik oka, hogy Valjust érdekli maga a viselettörténet is. Gyermekkora óta érdeklődik a történelem és különösen a ruhák iránt. A kiállítás így Sissi ruhatárán kívül a XIX. század öltözködésének változásait is bemutatja.

Ott van ugye a legendás fűző, ami a XIII. századtól kezdve egészen napjainkig nem menti ki végleg a divatból, igaz manapság főként légies fehérnemű formájában él tovább.

"1860 után, ahogy a textilipar fejlődött, például az erősebb színek jöttek divatba. Az 1870-es évekig pedig drót merevítők emelték meg a ruhadarabokat (ez volt a krinolin), majd ezt egyre inkább elhagyták." - mutatott rá a művésznő.

elisabeth_sissi_valjus_babakiallitas_viselettortenet_k11_elmenyvadasz12.jpg

A krinolinnal úgy néztek ki a ruhák, mint az óriási harangok, amikhez persze rengeteg anyag is kellett. Majd a XIX. század végén a korábbi harangokat dombok váltották fel. Ez az új divat, a francia eredetű turnűr volt. Az elől szűk, hátul uszályos szabás mellett, ami különlegessé - és főként kényelmetlenné - tette, azok a szoknya alá a fenék részre helyezett párnák, amik kis dombot képeztek a hölgyek hátsó fertályán. Ezt tovább fokozva előszeretettel használtak ezen a részen sok anyagot, dús redőket. 

 A teljes galéria

Ezek a ruhák ugyan látványosak voltak, de sok szenvedést okozhattak viselőiknek. Különösen a szabad szellemű Erzsébetnek, aki szerette a mozgást, a sportokat, és szívesen lovagolt.

1965-ben Winterhalter készítette a királynéról a 19. század egyik leghíresebb portréját, ahol a 28 éves Sissi fehér tüllruhában, hajában gyémánt csillagokkal látható.

empress_elisabeth_of_austria_sissi_kiralyno_winterhalter_festmeny_wikipedia.jpg                                                                          (kép forrása: wikipedia)

 

 A festmény alapján elkészített ruha.  

 
Erzsébetet 1867-ben a budai Nagyboldogasszony-templomban (Mátyás-templom) magyar királynévá koronázták.  Első díszmagyar ruhája alapján készített rekonstrukció.


Fekete korszak

1889-től eltűntek a színek Sissi ruháiból. A fia, Rudolf főherceg öngyilkosságot követett el, ami a királynőt nagyon megviselte. Haláláig gyászban élt és csak feketét hordott. Fekete ruhában mutatkozott az 1896-os magyar millenniumi ünnepségeken is.

Erzsébet 61 éves korában merénylet áldozata lett – egy olasz anarchista szúrta le a genfi rakparton 1898. szeptember 10-én. Sírja Bécsben, a kapucinusok templomának császári kriptájában található. 

A K11-ben bemutatott gyűjteményben többek között láthatóak miniatűr esküvői, és "hétköznapi" ruhák, díszmagyar, koronázási ruha, lovaglóruha és gyászruha. 

A hetvenéves éveiben járó Liisi Valjustnak 2016-ban Finnországban, egy éve pedig Gödöllőn, a Nagytétényi Múzeumban volt kiállítása. A babák a királyné gyönyörű ruháival idén Budapestre is ellátogattak. Sokunk nagy örömére.

 

 

- Élményvadász -  

Képek: wikipédia, és saját fotók

A cikk megírásában a yle.fi interjú, austria.info, Augsburg Tourismus GmbH, a Finn Nagykövetség oldalán olvasható interjú, és a Képes Divattörténet az ókortól napjainkig voltak a segítségemre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3614406442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása