A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Tulipánvirágzás - 5 hely, amit tavasszal látnod kell!

Ide utazz, ha rajongsz a tulipánokért

2019. április 04. - Élményvadász

nemzeti_botanikuskert_vacratot_tulipanok_tulipanviragzas-fokep.jpg

A virágba borult parkoknál, arborétumoknál nincs jobb hely arra, hogy átadhasd magad a madárcsicsergéssel, és finom virágillattal körített, melengető tavasz varázsának.

Tuti biztos, hogy végérvényesen itt a tavasz! Nálam ezt jelenti, amikor már nyílnak a tulipánok. A tulipánokról pedig az első három dolog ami eszembe jut, az nagymamám kertje, a Nőnap és Hollandia.

A messze földön híres hollandiai Keukenhof csodálatos, és igaz, hogy a hatalmas, változatos tulipánföldek látványával nem lehet felvenni a versenyt, de azért itthon is átélhetsz kisebb csodákat. A virágba borult parkoknál, arborétumoknál nincs jobb hely arra, hogy átadhasd magad a madárcsicsergéssel, és finom virágillattal körített, melengető tavasz varázsának.

Ha interaktívabb élményekre vágysz, akkor irány a Kőröshegyi Tulipánszüret, a Celldömölki Tulipánfesztivál, vagy akár a hollandiai Keukenhof.

( Pollenallergiások figyelem! Tavasszal itt a pollen szezon, ezért akik allergiások a különféle fákra, virágporra, azok időben készüljenek fel, és tegyenek óvintézkedéseket, hogy a jelentkező tünetek ne keseríthessék meg a szabadban való kikapcsolódás élményét. )

tulipan_nemzeti_botanikuskert_vacratot-mobil.jpgKép: Nemzeti Botanikus Kert archívuma 

Tulipánvirágzás Vácrátóton

A Nemzeti Botanikus Kert „kitulipánosodik” így tavasz közepén. A mutatós - javarészt holland - hibridekből több fajtacsoportban 50.000 tulipán található a virágágyásokban és nagyméretű dézsákban, valamint a vad tulipán fajoknak több ezer példánya lett elültetve a kertben és a virágágyásokban. (megjegyzés: a köznyelvben ezeket hívják botanikai tulipánoknak.) 

nemzeti_botanikuskert_bejarat_tulipanviragzas_vacratot-mobil.jpgKép: Nemzeti Botanikus Kert archívuma 

A látogatók tavasszal a színpaletta majd minden színében gyönyörködhetnek: a fehér, sárga, narancsszín, rózsaszín, piros, lila és ezek árnyalataiban virágzó hagymások április elejétől nagyjából május közepéig borulnak virágba, az időjárástól függően. Nem csak színek, hanem fajtacsoportok szerint is sokféleség mutatkozik: egyszerű virágú korai, telt virágú korai, Fosteriana, Kaufmanniana, greigii, papagájvirágú, liliomvirágú, rojtos szirmú, stb. tulipánfajták láthatóak ilyenkor a Nemzeti Botanikus Kertben. 

nemzeti_botanikuskert_tulipanok_vacratot-mobil.jpgKép: Nemzeti Botanikus Kert archívuma 

Carolus Clusius botanikusról elnevezett, két viszonylag ritka koronás tulipán fajtával is megismerkedhetsz idén (Tulipa clusiana var. chrysantha - Clusius tulipán), illetve további érdekességeket tudhatsz meg a tulipánok kultúrtörténetéről a kertben elhelyezett megállító táblán. Ezen kívül az időszaki táblákon a tulipánokkal egy időszakban nyíló Fritillaria nemzetségről (liliomfélék családja), és a nárciszok mitológiai vonatkozásairól is lehet informálódni. 

A fő virágzás Húsvét hétvégére várható, mikor is minden nap nyitva tart a kert, és az üvegházak, de aki korábban szeretne ellátogatni Vácrátótra, az sem fog csalódni. A fejleményekről, újdonságokról a kert facebook oldalán is lehet tájékozódni.

Nemzeti Botanikus Kert weboldala

 

Tulipánszüret a Kőröshegyen

A beköszöntő tavasszal sokan várnak egy eseményt a Balaton déli partjánál. Egy olyan eseményt, ahol nem csak gyönyörködni lehet a végtelen virágmezők látványában, hanem szedni, azaz szüretelni is tudnak a színes virágokból.  A Kőröshegyi Levendulás idén harmadik alkalommal, három hétvégén keresztül biztosítja ehhez a helyszínt. Összesen 100.000 (!!) tulipán hagymát és 15.000 nárciszt ültettek, mert azt szeretnék, hogy minél több látogatónak jusson a szép virágokból.

koroshegyi_levendulas_tulipanszuret_tulipan_tavasz_virag_facebook-mobil.jpgKép: Kőröshegyi Levendulás facebook oldal

A leszedett tulipánokhoz spárgát és fehér kötöző szalagot is adnak ajándékba, hogy csokorba köthesd a virágokat. Aki igazán szép, díszes, vagy művészi bokrétát készítene, azok igényeire is gondolta. A helyszínen csipke és díszszalagok között lehet válogatni.

Ha nincs célszerszámod, vagy nem akarsz metszőollót cipelni magaddal, akkor a helyszínen tudnak metszőollót kölcsönözni, 500,- Ft letéti díj ellenében, sőt, dekoratív kosarakat is, amik még inkább feldobják a tulipánszüret hangulatát. (megjegyzés: már csak a szalmakalapot hiányolom a teljes felszereléshez. ;) )

Időpontok:

Nárcisz- és bimbós tulipánszüret: 2019. április 06-07. (szombat, vasárnap)
Bimbós tulipánt lehet szedni. Amikor otthon a meleg hatására kinyílnak, "meglepetés" színekben pompáznak majd. A nárciszok már teljes pompájukban tündökölnek.

FŐ tulipánszüret: 2019. április 12-14. (péntek, szombat, vasárnap) 09.00-18.00
A legtöbb tulipán ezidőtájt nyílik, ilyenkor lenyűgöző színkavalkáddal fogadnak a tulipánmezők.

Húsvéti tulipánszüret: 2019. április 19-22. (péntektől hétfőig) 09.00-18.00.
Húsvéti hosszú nyitva tartás, állatsimogató és még mindig rengeteg tulipán vár mindenkit.
 tulipanszuret-koroshegy_tulipan-viragzas-facebook-mobil.jpgKép: Kőröshegyi Levendulás facebook oldal

A belépés ingyenes, a tulipánt és a nárciszt fajtánként 50-150 Ft/szál áron lehet vásárolni, a különleges élmény pedig ajándékba jár minden csokor mellé. :)

Szuper balatoni kilátással, jó levegőn csodálhatjátok, festhetitek, fotózhatjátok, videózhatjátok, és szüretelhetitek a tulipánokat. Akár piknikezni is elhozhatod a kedvesed, családod, kutyád, vagy akit akarsz (megjegyzés: élményvadászoknak kiemelten javasolt tavaszi élményprogram!). A Kőröshegyi Levendulás kutyabarát hely, pórázon négylábú vendégeket is fogadnak. 

Minden további információ megtalálható az esemény facebook oldalán, ahol azt kérik, hogy indulás előtt tájékozódj az aznapi helyzetjelentésből a tulipánok számáról, ami alapján aztán eldöntheted, hogy érdemes-e útnak indulni.

Facebook esemény oldala

 

Tulipánfesztivál Celldömölkön

Celldömölk városa is tulipánba borul tavasszal. Április 12-14. között immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő tavaszköszöntő városi ünnepségük, a Tulipánfesztivál.

celldomolk-tulipanfesztival_tulipanos-varos_nephagyomany_tulipan.jpgkep: vulkansag.hu / fotó: Major Tamás

Az események között szerepel virágvásár sok tulipánnal, népművészeti kirakodóvásár, „Viseletek a tulipános ládákból” c. kiállítás, autentikus programok, mint például a néptánc- és népzene találkozó, nótaszó, vásári komédiások, báb- és színjátszó előadások, kézműves foglalkozások, de lesznek táncbemutatók, szabadtéri koncertek, motoros felvonulás, a kisebbeknek ugrálóvár, interaktív játszóház.

celldomolk-tulipanfesztival_vulkansag-mobil.jpgKép: vulkansag.hu / Fotó: Gyuricza Imre

A hagyományos gasztronómia sem szorul háttérbe. Helyi ételek és italok kóstolója, helyi termékek vására várják majd a hazai ízek iránt elkötelezett érdeklődőket, és ekkor tartják a somlói bor díjkiosztót is. A tulipán jelképe több helyen felfedezhető lesz, nem csak az élő, színes, szagos virágok formájában.

A fesztivál koncertfellépői a Lord, a Margaret Island és a VadVágány.

Helyszín: Celldömölk, városközpont 

Esemény facebook oldala

 

Nárciszok és tulipánok nyílása az Alcsúti Arborétumban 

Nem sokkal a hóvirágok után mintegy 360.000 szépséges hagymás növény virágzik a fővárostól 40 kilométerre, az Alcsúti Arborétumban, ahol a különféle tulipánokon kívül krókuszok, és nárciszok sokasága várja a látogatókat. A tulipánvirágzás április, május hónapokban csodálható meg.

Kirándulás közben találkozhatsz más élőlényekkel is, és ezt nem a többi kirándulóra értem, hanem tőkés récére és a bütykös hattyúra, amelyek áprilistól júniusig itt költenek. Az Alcsútdobozi Arborétum megállóhelytől indul a Vál-völgyi kisvasút, így akár a kisvonatozás élményével is színesíthetitek a programot. 

Az Alcsúti Arborétum weboldala

 

Európa konyhakertje - Keukenhof 

Amszterdamtól délnyugatra, Lisse városka mellett található Keukenhof. A hatalmas, 32 hektáros parkot Európa kertjének is nevezik (a név fordítása amúgy konyhakertet jelent).  Évente több, mint 7 millió (!) virághagymát ültetnek itt el, vagy 800 tulipánfajtával találkozhatsz egyszerre a kertben, de ki számolja?! Keukenhof március végétől május közepéig látogatható.

keukenhof-hollandia_tulipanok_tulipanviragzas_kert-mobil.jpgKép: Kaukenhof sajtóoldal

Csak akkor utazz el ide - az anyagiakat leszámítva - , ha el bírod viselni hirtelen nagyon (nagyon!) sok színes virág látványát, illatát, és azt, hogy valaki tuti belelóg, ha fotóznál. Rengeteg látogatót vonz ide ilyenkor a virágnyílás.

keukenhof-hollandia_tulipankert_tavasz_tulipanok-mobil.jpgKép: Kaukenhof sajtóoldal

A végtelen tulipán sorok mellett virágbemutatókkal, művészek kompozícióival nyűgözik le a látogatókat. Keukenhof 2019-es témája a Flower Power. Ez a virágok ereje, ami összekapcsolja a világ minden tájáról érkező embereket, akik együtt élvezhetik a tulipánok és egyéb virágok - jácint és nárcisz - látványát, szépségét, illatát és színeit. Az idei kiállítást virágmozaik, és koncert egészíti ki.

Ha a nagyszabású hollandiai tulipánvirágzást szeretnéd megtekinteni akár önállóan, akár szervezett formában, akkor több lehetőség közül válogathatsz. Mehetsz buszon, hajón, repülővel, vagy akár telekocsival is. 

Keukenhof weboldala

 

- Élményvadász - 

Képek forrása: Nemzeti Botanikus Kert archívuma ,  Kőröshegyi Levendulás facebook oldala,
Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület / vulkansag.hu ,  Kaukenhof Press

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8114739397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.04.05. 10:07:56

Keukenhofot mi egy párszor megjártuk és nehéz igazán élvezni a holland mentalitás miatt.

Bár Keukenhof a világ legnagyobb ilyen helye és virágőrülteknek a tökéletes hely, nekünk sokkal inkább bejött a belga változata Groot Bigaardenben egzostive.com/groot-bijgaardeni-floralia-keukenhof/ .

Bár közel sem olyan végtelen virágmező, azért elég látványos a parkja és az épített környezet szeritnem harmónikusabb.
süti beállítások módosítása