A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Gyógynövények közt az első – az Év Gyógynövénye a levendula

2018. február 01. - Élményvadász

lavender-levendula.jpg

A levendula kiállta az idők próbáját. Az utóbbi években újra felfedezték és hatóanyagai hasznosítása mellett komoly turizmus is épült rá.

Tudtad, hogy a levendulát már az ókorba is ismerték, használták?  A rómaiak nevezték el levendulának.  Ez a közismert, sokoldalú, előszeretettel alkalmazott kékeslila gyógynövény abban az elismerésben részesült, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság  Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta.


lavender-levendula.jpg
kép forrása: pixabay.com

 

A Lavandula angustifolia (nem volt egyszerű leírni), magyarul levendula örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Jellegzetes, aromás illata összetéveszthetetlen. Napjaink népszerű gyógynövénye. Virágait és illóolaját hasznosítják.

Elődeink a levendulát használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, nyugtalanság, álmatlanság, emésztési panaszok kezelésére és rovarriasztóként. A XV. századtól dísz – és aromanövényként ültették, szappant is illatosítottak vele. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák, illóolaját az aromaterápiában használják, de a kozmetikai iparnak is fontos alapanyaga.

Akik élőben is szeretnék megtapasztalni a levendula illatát, megtekinteni a feldolgozási folyamatokat és kipróbálni, megkóstolni levendulás termékeket, azoknak ajánlom a következő programokat.

XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál - június
Magyar Provence Levendulabirtok - június
Szegedi Levendula Napok - július
Levendula Fesztivál Pannonhalma - július
Kapolcsi Levendula Szüret - július

 

"Élményvadász"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3313624516
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása