A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Tavaszi párszázas túrák

2018. április 03. - Élményvadász

tavasz_tura_bakancsos_tura_parszazas_turak.jpg

Vannak párszázas ajánlatok, párszázas boltok, itt pedig párszázas gyalogtúrákról olvashatsz hazai tájakon. Sőt, részt is vehetsz rajtuk.

Ahogy beköszönt a jó idő, a legtöbben vágyunk ki a természetbe. Napjainkra az aktív kikapcsolódásnak már számtalan formáját űzhetjük, azonban még mindig a hagyományos gyalogos túrák, amik nem igényelnek hosszabb előkészületet, költséges felszerelést.

Akik már készítik a bakancsokat, azoknak ajánlom a következő tavaszi párszázas túrákat hazánk szép tájain. A párszázas jelző itt nem a túra hosszára, vagy nehézségére utal, hanem az alacsony részvételi díjra. Ezekre a programokra azok is eljuthatnak, akik eddig esetleg anyagi megfontolásból nem csatlakoztak vezetett túrához. 

kép forrása:  pixabay.com


Lehet válogatni gazkóstoló túra (igen, jól olvastad!), geobotanikai -és barlangtúra, vízimadár megfigyelés, arborétum látogatás, gyógynövénykertbe, vagy virágpompás csodarétre vezetett túrák között. Található a lista végén egy érdekes „kakukktojás” is...  :)  

Vezetett természetismereti és „gazkóstoló” nyílt túra a Mecsek Egyesület szervezésében Cserkúton és környékén. 

Április 7-én  a Mecsek Egyesület szervezésében egy nem hagyományos egész napos túrán vehetnek részt a vállalkozó szellemű érdeklődők. A gazkóstoló programon Keresztes Zsuzsanna túravezető az ehető vadontermő növényekkel ismerteti meg a résztvevőket, amiket el is tudnak fogyasztani frissen sült házi kenyérrel.  

gazkóstoló túrakép forrása: Mecsek Egyesület, mecsekegyesület.hu


Helyszín, találkozó:
 Cserkúti-csárda

Időpont: 2018. április 7. (szombat) 9:20 

Útvonal: Cserkúti-csárda – Nagymál-tető – Cserkút – Bio Bia portája – Szőlő-dűlő – Boldogasszony-völgy – déli Farkas-forrás – régi lőtér – Árnyas-forrás – Patacs  

Gazkóstoló túra díja: 500 Ft/fő 

Jelentkezés, további információk a Mecsek Egyesület elérhetőségein, a linkre kattintva.

 

kép forrása:  pixabay.com 


Vízimadarak a Bika-réten, függőhíd, sült hal és Rinya-völgy, ahol tilos a rinyálás.  :)

Szintén április 7-én lesz a Dun-Dráva Nemzeti Park által szervezett túra a babocsai Rinya-völgyben. Az elárasztott Bika-réten vízimadarak megfigyelésére is lesz lehetőség. Tovább haladva, egy függőhídon átkelve a Rinya-völgyben halad keresztül a túra, majd a péterhidai vízimalomnál ér véget, ahol a hagyományos helyi halsütési móddal lehet megismerkedni, és persze kóstolni is lehet. 

Túra időpontja:  2018. április 7. 10:00 óra
Találkozó helyszíne: Babócsa, vasútállomás (Kossuth u. vége)
Részvételi díj: 500 Ft/fő 

Ajánlott lábbeli: GUMICSIZMA!

Jelentkezés, információ a Duna-Dráva Nemzeti Park elérhetőségein, a linkre kattintva.
 

Tanúhegy látogató geotúra lávatavi sétával, 40 méter magas, orgonasípokkal, vacogtató Sárkánylik-barlanggal.

A Föld Napja alkalmából a Bakony–Balaton Geopark által szervezett vezetett geotúra április 21-én a Szent György hegyen.

bazaltorgonákkép forrása: Bazaltorgonák - fotó: Tóth Sándor Péter, geopark.hu

A tanúhegy egykori lávatavában sétálva a túrán résztvevők megismerkedhetnek a kb. 4 millió éves vulkán kitörései nyomán felszínre került kőzetanyagok keletkezésének történetével és megcsodálhatják a látványos, 30-40 méter magas, orgonasípokhoz hasonlító bazaltalakzatokat is. A geotúra során választ kapunk arra, mi köze van a Pannon-tónak a hegy kialakulásához, miért van állandóan – még a nyári kánikulában is - jéghideg a Sárkánylik-barlangban és környékén. Szó lesz a hely egyedi növény- és állatvilágáról, fentről pedig csodás panoráma tárul a több mint 400m magas hegy megmászására vállalkozók elé.  

Túra időpontja: 2018. április 21. 11:00-15:00 óra
Találkozó helye: Raposka, Fő utcai elágazás után, parkoló a Szent György-kútnál
Részvételi díj: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő 

Jelentkezés, információ a Bakony–Balaton Geopark elérhetőségein, Sárdy Julianna geotúra-vezető munkatársnál.



Bakonybélkép forrása: Bakonybél látképe - fotó: Mészner Viktor

 

Bakonyi bakancsos túra Mészner Viktorral 

Vezetett bakancsos túra május 19-én olyan történelmi helyek érintésével, mint a Táboros-hegy, Vár-völgy, Bakonyújvár. Ezek a földrajzi nevek egyazon legendához kapcsolódnak. A látnivalókat a túravezető fogja ismerteti, előzetesnek annyi, hogy Bakonyújváron például egy egykori rablólovag vár maradványaival lehet találkozni. A 18. században még tekintélyes vár állott itt a Várhegy gerincén, a Podmaniczky-vár, vagy másnéven Bakonyújvár. Ma már csak az egykori várfal szakaszi kivehetőek.  

Túra időpontja: 2018. 05.19. szombat 10:00
Találkozó helye : Bakonybél, Pikoló vendéglő, Kossuth u. 1. 
Útvonal : Bakonybél - Bakony Hotel - Táboros-hegy - Odvas-kői rét - Gerence-völgy - Vár-völgy - Bakonyújvár - Tönkölös – Bakonybél

Részvételi díj : 700 Ft/fő
tartalma :
 - túravezetés
- 1 db ajándéktárgy 
- 1 db 100 Ft-os italjegy ami a túranapon a Pikolóban beváltható 

Jelentkezés, információ Mészner Viktor túravezetőnél. Elérhetősége a linkre kattintva.

 

Egyhajúvirágkép: egyhajúvirág és tarka sáfrány - fotó: Aradi Eszter, knp.hu

 

Csatangolás egy kiskunsági Csodaréten

Miért Csodarét? Mert kora tavasztól egészen őszig egymást váltják a szebbnél szebb virágcsodák, folyamatos virágpompába borítva ezt a kiskunsági rétet. A terület egyik legnagyobb növénytani értéke az egyhajúvirág, de ugyancsak látványosak a különböző orchideafajok vagy a nősziromfélék. A Kiskunsági Nemzeti Park területén május 19-én  vezetett túra formájában megtekinthetők ezek a kedves virágok. Mind az egyhajúvirág, mind a tarka sáfrány védett, károsításuk, leszedésük szigorúan tilos!

Túra időpontja: 2018. május 19. 10:30
Találkozó: Ásotthalom szélén a Gárgyán-erdő mellett található „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban. (Megközelítés: Szegedről autóbusszal a Mars-térről)

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, (diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2000 Ft )

Információ, jelentkezés: a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán, Kmács György túravezetőnél.
 

Mezítlábas ösvény, gyógynövény teák. A halimbai esperes emlékháza és egy oktatókert, ahol nem csak nézni szabad.  

A Veszprém megyei Halimbán található Dr. Szalai Miklós, a halimbai esperes hajdani lakóháza, ami ma múzeumként, a körülötte lévő kert, gyógynövényes bemutató- és oktatókertként várja látogatóit.

Halimbai tankertkép forrása: halimba.hu


vezetett múzeum – és kertlátogatás főleg kertbarátoknak, kertészkedőknek tartalmaz sok hasznos információt. A múzeum mellett megtekinthető az egykori teakeverő ház, mely jelenleg helytörténeti gyűjteményként üzemel (megőrízve a régi használati tárgyakat, bútorokat). Imre Zsuzsanna kertészmérnök vezetésével a látogatók bejárhatják a majd 4000 négyzetméteres tankertet is, ahol jól megférnek a gyógynövények és a veteményes, gyümölcsös. A gyógynövényágyásoknál lehetőség van testközelből is megismerkedni az egyes fajokkal: meg lehet azokat tapintani, megillatolni, esetleg meg is kóstolni.

Halimba gyógynövényeskertkép: a tankert térképe - fotó: magyarmezogazdasag.hu


A kert hátsó része veteményágyásoknak és gyümölcsfáknak (őshonos magyar gyümölcsfajták) ad helyet. Itt a növénytársításokról, a talajtakarásról, a komposztálásról és a  biológiai növényvédelemről lehet többet megtudni, továbbá a termesztéshez használt különböző berendezések (üvegház, fóliasátor, süllyesztett hollandi/melegágy) működését élesben tanulmányozni. Sőt, számos – hagyományos és új keletű - gyógynövény szárítási módszer is megtekinthető (többek között egy napkollektoros és napelemes mobil növényszárító berendezés is!) a halimbai tankertben. Érdekes, hasznos információkkal gazdagodhatnak a téma iránt érdeklődők.

Jó idő esetén a kertben kipróbálható egy 14 különböző, kizárólag természetes alapanyagokból álló Kneipp-féle „Mezítlábas” ösvény, ami meztelen talpakkal bejárható. 

A kertlátogatás belépő díja: felnőtt 500 Ft, diák és nyugdíjas 300 Ft

Érdeklődni, kertlátogatásra jelentkezni Imre Zsuzsannánál lehet. Elérhetősége a tankert weboldalán a linkre kattintva megtalálható.  

Egész napos séta lehetőség a pécsi arborétum virágzó növényei között.

Több mint harminc védett növényfaj - többek között csodabogyók, pirítógyökér - , sőt a tavasszal (április második felében) nyíló, fokozottan védett bánáti bazsarózsa is megcsodálható a pécsi Pintér-kert Arborétumban május 29-én. 

Pintér-kert Arborétumkép: szárnyas oroszlán őrzi a növényritkaságokat - fotó: wikimedia.org


Az Arborétumok Napján az egész napos növényünnepen kedvezményes árú jegy megvásárlása ellenében megtekinthető a kora nyári pompájában tündöklő Pintér-kert Arborétum növényvilága. Az arborétumi élményséta mellé kijelölt időpontokban ingyenes szakvezetést is biztosítanak a látogatóknak.
 

Túra időpontja: 2018. május 29.
Helyszín: Pintér-kert Arborétum, Pécs
GPS koordinátái: N46.08825 E18.23430
Részvételi díj: 200 Ft/fő

A Pintér-kert Arborétum elérhetősége, információk a linkre kattintva.

 

Óbuda rejtélye - interaktív nyomozós játék azoknak, akik a hagyományos városnézésnél többre vágynak.

Rejtélyek városakép forrása: budapest.rejtelyekhaza.hu

 

Egy különlegességet hoztam a programajánló végére, mégpedig egy detektív túrát, ahol a rejtély megoldása mellett Óbuda látnivalóival is megismerkedhetsz.

Ha mindig is szeretted volna nyomozóként kipróbálni magad, vegyél részt ebben a kalandban április 14-én egy térképpel és az egyes helyszíneken megoldandó fejtörőkkel.

Mintha egy Agatha Christie regény főszereplői lennétek... a program neve: Detektív Hétvége Óbudán. Adott egy térkép, egy feladatsor és egy rejtély, melyet csak Óbuda nevezetes helyszíneire ellátogatva tudtok megoldani. Minden helyszínen egy újabb nyom vár.

Túra időpontja: 2018. április 14. 10:00 és 2018. április 15. 18:00 között bármikor
(az időpont az időjárás függvényében változhat) Játékidő kb. 2 óra

Találkozó helye: Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, 1033 Fő tér. 2.

Ár: csak ezen a hétvégén diák áron (950Ft/fő) vehettek részt a detektív túrán. 
Létszám: mehettek ketten is, de nagyobb csoportokat is szívesen várnak.

Bővebb információ, jelentkezés a Rejtélyek Városa weboldalon, a linkre kattintva.

  

Jó szórakozást!

Élményvadász 

 

képek forrása: pixabay.com, Mészner Viktor, halimba.hu, Tóth Sándor Péter, 
geotura.hu, mecsekegyesulet.hu, Aradi Eszter, knp.hu, budapest.rejtelyekhaza.hu,
wikimedia.org, magyarmezogazdasag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2413803282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása