A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Péntek 13. egy átlagos nap

mondják azok, akik péntek 13.-án születtek

2018. április 12. - Élményvadász

cat-black_cat-pentek13_elmenyvadasz.jpg

Van, akinek közömbös, van aki tart tőle és vannak, akik péntek 13.-án születtek.

Itt van megint a bűvös péntek 13. Lehet vegyes érzésekkel fogadni, vagy csak egyszerűen örülni a hétvégének. Nem mindenki tekint rettegve a naptárra (küszöbre, fekete macskára, létrára, tükörre, stb.) ezen a napon.

pentek13-2018_elmenyvadasz.jpg


A babonák és néhány tragikus esemény (nem több, mint számtalan más dátumon a világban) mellett, ez a nap hírességek (és hétköznapi emberek) születésnapja is egyben. Olyan embereké, akik bizonyították, hogy péntek 13. egyáltalán nem egy szerencsétlen, sötét, sorsrontó nap.

Hírességek, akik péntek 13.-án születtek

Margaret Thatcher (1925. április 13.) konzervatív brit miniszterelnök. 11 évig volt Nagy- Britannia miniszterelnöke. Nem vívott ki nagy népszerűséget intézkedéseivel, azonban korának egyik legbefolyásosabb politikusa volt. Büszkén viselte - a nem kedveskedésből - ráragasztott „Vaslady” becenevet.

Egy idézet tőle: "Az élet célja nem az, hogy jól érezd magad. Dolgozz és cselekedj!"

eye-world_pentek13_elmenyvadasz.jpg

Christopher Plummer, az ismert kanadai színész 1929. december 13.-án született Torontóban. Első sikereit a színpadon érte el, majd a filmek világát is meghódította. Rengeteg filmben játszott közel 60 éves pályafutása alatt. 2012-ben kapta első Oscar-díját.

Legismertebb filmjei közül néhány: Egy csodálatos elme, A bennfentes, Kezdők, A tetovált lány, A belső ember, Emlékezz

Az Olsen ikrek, Mary Kate és Ashley Olsen színésznők 1986. június 13.-án születtek és egyáltalán nem mondhatók ők sem szerencsétleneknek. 6 hónapos koruk óta játszottak filmekben, a kilencvenes évek felkapott gyereksztárjai voltak. Egy ideje már nem színészkednek, helyette a divatvilágba törtek be ruha kreációikkal.

Legismertebb filmjeik itthon: Irány a nagyi, Anya kerestetik, Ketten a slamasztikában, Ne szólj szánk! 

A filmek világánál maradva, jöjjön egy tényleg mindenki által ismert és elismert személy.

alfred-hitchcock-director_filmrendezo_pentek13-elmenyvadasz.jpg

Alfred Hitchcock 1899. augusztus 13.-án született angol forgatókönyvíró, producer, zseniális filmrendező. Talán épp a péntek 13.-ai születésnap hatása, hogy ő lett a feszültségkeltés nagymestere a mozikban? Bárhogyan legyen is, neki a 13-mas szám szerencsét hozott. Egyedi stílusával új műfajt teremtett, tudatosan alkalmazva a pszichológiát egyes filmjeiben. Hitchcock neve egyenlő a pszichológiai thriller műfajával.

Rengeteg filmje közül a legemlékezetesebbek, legismertebbek: Pszicho, Madarak, Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak, Idegenek a vonaton 

Péntek 13.-án született további hírességek, ismert személyek még Max Weinberg, Bruce Springsteen dobosa, Kate Walsh színésznő, a nálunk is nagy sikerrel vetített Greece Klinika c. sorozat egyik női főszereplője, Samuel Beckett ír születésű, Nobel-díjas dráma- és regényíró (Godot-ra várva) és Fidel Castro volt kubai elnök. 

Végül két hazai példa. Ők szintén péntek 13-án születtek.

Balázsovits Edit Jászai Mari-díjas színésznő. Szinkronszínészként is ismert. Színészcsaládba született 1975. június 13.-án, több színdarabban, tévéjátékban és filmben is játszott. 

Görbicz Anita kézilabdázónk 1983. május 13.-án született. 10 évesen kezdett kézilabdázni Győrben. Valamit biztos nagyon jól csinál, mert 2005-ben a világ legjobb női kézilabda-játékosának választották. 

 

A hiedelem szerint a péntek 13-án született gyermekeknek szerencsétlen sorsuk lesz.

Befolyásolta ez a babona a fenti hírességek életét? Úgy tűnik, nem. Sőt! De erről őket kéne megkérdezni...

 

Élményvadász

 

képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6513830656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása