A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Világhírű magyar sláger újra a Kispipában

Szomorú vasárnap csütörtökön autentikus elődással eredeti környezetben

2018. október 24. - Élményvadász

seress-rezso-zeneszerzo_szomoru_vasarnap_elmenyvadasz.jpg

Szomorú vasárnap csütörtökön éneklő költővel, zongorakísérettel a legendás Kispipában. Depresszióra hajlamos egyéneknek nem ajánlott!

Kész csoda, ha napjainkban sikerül még értékeket megőrizni, megmenteni. Vagy újra népszerűvé tenni valamit, akár a régi Budapestből. Ilyen az 1950-ben nyílt Kispipa is, ami a 80-as évek közepéig ismert, felkapott étterem volt.

Itt zongorázott a szomorú sorsú Seress Rezső - a mai ifjúság biztos nem ismeri - aki egy pár hangsorra épülő, melankolikus dallal lett világhírű. Ő volt Jávor László „Szomorú vasárnap” c. dal írójának a megzenésítője. Azonban ez sem a várt népszerűséget hozta meg számára. A melódia hatására páran öngyilkosok lettek. A hírt az európai média felkapta, eltúlozta. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a dal a mai napig az "öngyilkosok himnusza" a köztudatban. A slágert (angolul Gloomy Sunday) azóta több mint 100 nyelven adták elő.

seress-rezso-zeneszerzo_szomoru_vasarnap_elmenyvadasz.jpgkép forrása: szineszkonyvtar.hu

Akkor most jöjjön a jó hír! Október 25-én - több sikertelen újjáélesztési kísérlet után - Erzsébetváros szívében újra kinyit a Kispipa, a Szomorú vasárnap szerzőjének egykori törzshelye. Csütörtökön 20 órakor rendhagyó és egyszeri produkcióval nyílik meg a legendás étterem az Akácfa utca 38-ban. Seress Rezső szellemét és dalait elsőként Szakcsi Lakatos Bélával, a zongora koronázatlan királyával éleszti újra Müller Péter Sziámi, az éneklő költő.

A tervek szerint sorozattá váló Seress-est nyitó alkalmán Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszövegíró és a hazai jazz élet ékköve, Szakcsi Lakatos Béla, azaz a Pianissimo! duó adja majd elő Seress Rezső ismert szerzeményeit. (A PIANISSIMO! DUÓ 6 éve alakult, Szakcsi és Sziámi számos sikeres közös fellépést tudhat maga mögött itthon és külföldön egyaránt.)

pianissimo_london_duo_tamasdorka_kispipa_szomoru_vasarnap_seress_elmenyvadasz.jpgkép forrása: tamasdorka.hu / sajtókommunikáció

Az est kapcsán Müller Péter Sziámi elmondta: "Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Ezzel megszületett az énekelt világsláger kategóriája. Akkora boom soha nem volt, mint a Gloomy Sunday. Amikor azt mondom, hogy Seress Rezső szeretnék lenni, akkor a világháborút és a teljes globalizációs történetet megemésztve mondom, hogy keresem a helyet, ahol tudom, az a dolgom a világban, hogy egy-két hetente szülessen egy új dal, és azt meg lehessen mutatni az embereknek. Remélem, hogy a most újra nyílt Kispipában lehetőségem lesz csütörtökönként megmutatni valamit magamból és Seress művészetéből egyaránt. Mostantól az új dalok is itt születnek majd."

Seress Rezső, a rendkívüli tehetségű dalszerző, akiről Otto Klemperer azt mondta: "Nem muzsikus – csak zseni –, aki nem tudott zongorázni, nem volt hangja, nem ismerte a kottát, és akinek dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte – rendkívüli egyéniség volt. Élete elejétől végig tele volt szerencsétlenséggel, szegénységgel és bánattal, miközben egyik dala olyan karriert futott be, mely mai napig szinte megfoghatatlan."

kis-pipa-etterem_tripadvisor.jpgkép forrása: tripadvisor

A Kispipa az 1950-es években nyílt meg. 1958 és 1968 között itt zongorázott a tragikus sorsú Seress Rezső, akinek legismertebb szerzeményét, a „magyar öngyilkos dalként” elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billy Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta. Az éttermet 1979-ben Aubel Ervin neves vendéglátós vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. Erőfeszítéseik révén a Kispipa hamarosan nemzetközi hírűvé vált és a legenda szerint a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Benjamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is megfordult az étteremben. Az ezredforduló környékére megfakult e hírnév és a hely bezárt.

Azonban most, OKTÓBER 25-ÉN, csütörtökön 20 órakor újra megnyílik a Kispipa. A hangulat garantált.


Gyertek el, élvezzük együtt Seress Rezső dalait ezen a különleges eseményen.

 

Facebook esemény linkje

Ha kérdésed van, a szervező:

Tamás Dorka
– 30 474 55 92 –
tamas.dorka@chello.hu

 

Élményvadász 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ajánld az index szerkesztőinek. :) Köszönöm.

Követhetsz a Facebook-on is, ahol élményvadászoknak jobbnál-jobb eseményeket ajánlok.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3914319467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása