A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Tökös vagy? - Egyszerű sütőtökkrémleves készítése

2018. október 30. - Élményvadász

pumpkin-soup_sototok_leves_hazai_izek_silviarita.jpg

Lassan vége a sütőtök szezonnak, azonban még lehet a boltokban találni sütnivaló tököt, amiből leves, főétel, köret, vagy desszert készíthető. Simán bevállalható novemberben is, finom és egészséges.

Sokan a legegyszerűbb, leggyorsabb változatát ismerik, fogyasztják, de ezen kívül még rengeteg féleképpen felhasználható, főzhető, süthető ez a változatos szín, –és formavilágú zöldség. Sütőtökből a hazai nagyszombati fajta, az élénk színű hokkaido tök és a hosszú nyakú, kanadai változat, ami jó alapanyag a receptekhez. Ezeket érdemes keresni, venni, nem az amerikai halloween tököt, az csak dekorációs célokra jó.

A szakácskönyvekben, na meg főleg az interneten tökös recepteket is bőségesen lehet találni.

A szezon egyik kedvence, a sütőtökkrémleves elkészítése nem egy ördöngősség, sőt, kedvünk szerint variálható az ízesítése, sűrűsége és a feltét is.

 

Egyszerű sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

1 nagyobb sütőtök (1 kg legyen hámozva, darabolva)

1 kisebb fej hagyma

3ek barnacukor, vagy méz

2db leveskocka (húsleves, vagy zöldségleves, ki, milyen erősen szereti)

2ek olivaolaj, vagy 5dkg vaj

1,5dl főzőtejszín

1 l víz

Fűszerek: só, bors, szerecsendió (gyömbér, vagy curry fűszerkeverék, zúzott fokhagyma szabadon választott)

Feltét: tökmag, vagy amit szeretnénk rászórni a leves tetejére

Elkészítés:

A megmosott, hámozott tököt kisebb kockákra vágva, összekeverve a mézzel, vagy barna cukorral a sütőben puhára sütjük (kb 25-30 perc).

Közben az egész apróra vágott hagymát olajon vagy vajon megdinszteljük.  Hozzáadjuk a megpuhult sütőtök kockákat és ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval (aki szereti, az tehet bele érzésre gyömbért, vagy curry fűszerkeveréket, kevés zúzott fokhagymát is).

Felöntjük vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockákat. Lefedve, kb 15-20 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, tejszínnel higítjuk, krémesítjük, végül még egyet forralunk rajta. Kóstoljuk meg, most még lehet utánfűszerezni, higítani.

A feltéthez serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a tökmagot, kenyérkockát, vagy amit a tetejére szórunk. Van, aki néhány csepp tökmagolajjal is szokta tálalásnál ízesíteni a levesét.

A sütökből készített krémlevesek kedvelt feltétje: pirított tökmag, mandula, vagy mogyoró, pirított backon kockák, kenyérkockák, vagy kolbászkarikák

 

Jó étvágyat! 

Élményvadász

------------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, ajánld az index szerkesztőinek. :) Köszönöm.

Követhetsz a Facebook-on is, ahol élményvadászoknak jobbnál-jobb eseményeket ajánlok.

kép forrása: pixabay/silviarita

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4014334781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása