A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Holtig tartó gondoskodás a ménesbirtokon

Szépalma új identitása

2018. december 05. - Élményvadász

kecskek_szepalma_hotel_es_menesbirtok_uj_ut_aktivpihenes_elmenyvadasz.jpg

Van egy hely Magyarországon, ahol szívesen lennék ló. Vagy kecske. Vagy bármi. Ez a hely a Magas-Bakonyban, Zirctől 9 km-re fekvő Porva-Szépalmapuszta, ahol a ménesbirtok területe található.

Itt, nyugodt, természeti környezetben holtig tartó gondoskodásra és szeretetre lelnek a kiöregedett, bántalmazástól, vagy vágóhídtól megmenekített állatok. 

Ezen a kalandos, gyönyörű vidéken mindig is környezetbarát, környezettudatos gondolkodás, hozzáállás volt a jellemző. A Magas-Bakony tájvédelmi körzet, így adott volt a helyszín ahhoz, hogy 2018. őszétől valami új kezdődhessen el a Szépalma Hotel és Ménesbirtok történetében. 

legifoto_szepalma_hotel_es_menesbirtok_uj_ut_interju_aktivpihenes_elmenyvadasz.jpg

Új identitásukat, az ehhez vezető utat és a távlati terveket Wagner Balázs szállodaigazgató ismertette. 

Pár éve még szerepelt a hotel szolgáltatásai között a lovaglás, lovaskocsizás, ami azóta megszűnt.

A Bakony lóval is remekül járható túraútvonalai sok embert vonzottak, azonban 2017-re fokozatosan megszűntek a lovas szolgáltatásokat. Ennek az oka, hogy a lóállomány már egyre kevésbé volt alkalmas az igények kiszolgálására. A külföldi tulajdonos szerette volna részben nyugdíjazni, részben pedig megkímélni ettől a feladattól az állatait. Így mostanra az egykori ménesbirtok patinás istállói és gazdag legelői a korábbi iskolalovak békés öregkorát hivatottak biztosítani – tájékoztatott Wagner Balázs. 

lovak_szepalma_hotel_es_menesbirtok_uj_ut_aktivpihenes_elmenyvadasz.jpg

A változás fokozatosan következett be. Ennek mérföld köve 2018 október vége volt, amikor új fejezet nyílt Szépalma életében. Ekkortól működnek együtt ugyanis azzal a Gut Aiderbichl Alapítvánnyal, amely Európa több országában közel 6000 mentett állatról gondoskodik. A salzburgi alapítvány tevékenysége igen sokrétű: ezek közé tartozik a gazdálkodást már folytatni nem tudó gazdák haszonállatainak felkarolása, háziállatok mentése rossz körülmények közül, csakúgy, mint keresőprogramok segítségével más európai országokból kóbor állat mentés és rehabilitáció, továbbá a nem kívánt szaporulat-megelőzése. Nyugat-Európában több telephelyen végzik ezeket a tevékenységeket.

Ennek egyik bástyája lett most Szépalma. 

birkak_szepalma_hotel_es_menesbirtok_uj_ut_aktivpihenes_elmenyvadasz.jpg

A Szépalma Ménesbirtok felkarolt egy ilyen témát, és helyet, időt, munkát, pénzt áldozva állatokat fogad be. Manapság nem pont az ilyen önzetlenség a gyakorlat…

Szeretném remélni, hogy ez a gyakorlat, vagy ez lesz a gyakorlat és ebben szeretnénk példamutatók lenni – mondta Wágner Balázs.

Elmondása szerint az állatvédelem, az állatmentés mindig is közel állt a tulajdonosi háttér, illetve a menedzsment gondolkodásához, értékrendjéhez. A hatalmas földterületek és az infrastruktúra adott, így kézenfekvő volt ennek a szabad kapacitásnak a kihasználása.

rackak_szepalma_hotel_es_menesbirtok_uj_ut_aktivpihenes_elmenyvadasz.jpg

A birtok legelőire és istállóiba első körben 31 ló, 17 kecske és 57 juh (ebből 23 racka) érkezett, a jövőben sertésekkel és további lovakkal bővül majd az állomány. Az állatok könnyedén és rövid idő alatt belakták az új területüket. Nagy változást nem kellett elszenvedniük, mivel a Gut Aiderbichl Alapítvány instrukciói alapján történt a meglévő területek átalakítása. Fő szempont volt, hogy természetes viselkedésüknek megfelelően élhessenek ezek a sok mindenen átment állatok. Alapelv a kényszerítés-mentesség és az ide bekerülő állatok mind holtig tartó gondoskodásra számíthatnak. 

Aki ellátogat a Szépalma Hotel és Ménesbirtokra, maga is megtapasztalhatja a hely varázsát. Igazi testi, lelki felüdülés, maga a nagybetűs szabadság embernek, állatnak egyaránt.

 

A Gut Aiderbichl Alapítványról itt lehet bővebben tájékozódni.

A Szépalma Hotel és Ménesbirtokra weboldala: Katt ide!

Képek forrása: Szépalma

 

- Élményvadász - 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9314434944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása