A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

A farsangi fánk legyen veled! Körkép a legjobb rendezvényekről

2019. január 31. - Élményvadász

fank_fankfesztival_elmenyvadasz_gasztro_inyenc_vrabel_ilona.jpg

Az idei farsang sem múlhat el gasztronómiai programok, de főleg nem fánk nélkül. Íme, a legnépszerűbb farsangi fánkfesztiválok és fánksütő versenyek Pannon földről. Jó harapást!

A pálinka-kolbász fesztiválok mellett sokunk nagy örömére több helyen szerveznek farsang idején fánk-központú rendezvényeket, ahol nem csak a már jól ismert fánkokkal találkozhatsz, hanem rengeteg lehetőség adott további variációk, új ízek megismerésére, és akár saját sütő tudományunk kipróbálására is.

Egy kis fánk-tan. A fánktésztának négy fajtája lehet, ami a fánk-fanoknak gondolom nem új információ. Kelesztett, amilyen a szalagos fánké, gyúrt tésztájú, mint a forgács, vagy más néven csörögefánk, égetett tészta, amit akkor állítanak össze, amikor képviselő fánkot sütnek, és a negyedik, a kevert tészta, mint például a pillefánk.

fankok_gasztro_elmenyvadasz_hazai_izek_fankfesztival_vrabel_ilona.jpg

Farsangi időszakban a legnagyobb az egy főre eső fánkok száma. Na, nem szó szerint. Viszont kétségtelen, hogy a boltok, üzletláncok polcain megjelennek a színes cukormázas amerikai fánkok, nagymamák szalagos fánk halmokkal kényeztetik az unokákat, sorra szerveződnek a fánksütő versenyek, forralt fánk bor és fánk illat száll a tereken.

A fánkon túl

Az ország legjobb fánkfesztiváljain és hagyományőrző rendezvényein pedig a gasztronómiai kínálat mellett koncertekkel, játékokkal, vetélkedőkkel, színes előadásokkal, gyermek -és családi programokkal, folklór műsorokkal, kézműves vásárokkal, farangi mulatsággal várják a látogatókat.

Félre hát a januári fogadalommal, mérleggel és a téli depresszióval! A változatos formájú, színű és ízvilágú könnyű, finom fánkok jókedvre deríthetnek addig is, amíg végre megérkezik a fánk tavasz.

Íme, a legnépszerűbb farsangi fánkfesztiválok és versenyek itthon.

Jótékonysági fánksütő verseny - Vácduka

Kinek van egy jó fánk receptje? Február 2-án Vácdukára, a Művelődési Házba várják azokat, akik egy kipróbált recepttel szívesen megmérettetnék magukat az V. Vácdukai fánksütő és forraltbor főző versenyen. 

vacduka_fanksuto_verseny_fank_hazai_izek_elmenyvadasz.jpg

Bárki részt vehet - egyéni indulók, és csapatok is - aki a helyszínen 15:30 és 16:00 óra között leadja a nevezését. Hagyományos, és különleges receptekkel is lehet indulni. Tavaly harminckilenc különböző fánkkal neveztek a versenyzők, a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga. A „Nincs csúnya fánk, csak hamm!” családi szlogen itt most nem érvényesül, mivel a zsűri nem csak az ízvilágot, hanem látványt is értékeli. Szóval a jó helyezéshez érdemes a fánkok küllemére is odafigyelni. Aki csak kóstolgatni szeretne, az kóstolójegy ellenében ezt megteheti, amivel egyúttal jótékonykodik is. Hozzájárulásával ugyanis a Benedek Elek Általános iskola udvarának felújítását támogatja. Idén is díjazzák az év fánkját  - a győztes vándorserleget kap - és a forraltbor főző verseny győztesét.

Az eseményt zenei produkció, fánkos ügyességi játék, és a legkisebbek örömére lufihajtogató bohóc színesíti. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Időpont: 2019 február 2. (szombat) 16:00
Helyszín: Művelődési Ház, Vácduka

 

XX. Hájastészta- és fánksütő verseny - Csömör

Aki nem szeret sokat utazni, és Budapesthez közel keres autentikus programot, annak az idén kerek huszadik Hájastészta- és fánksütő versenyt javaslom Csömörön. Az esemény pár éve lekvárfőző versennyel is kibővült, ami remek párosítás, hiszen a hagyományos fánk elképzelhetetlen házi lekvár nélkül. Az izgalmas versenyen egyéni indulók, és csapatok is megmérettetnek, a helyszínen a hájastészta készítést, lekvárfőzést, és fánksütést is bemutatják az érdeklődőknek. Az elkészült süteményeket szakmai zsűri bírálja.

csomor_muvhaz_fank_elmenyvadasz_hazai_izek_fanksuto.jpg

Az elkészített finomságokat kóstolójeggyel lehet megvásárolni. A helyszínen nem csak kóstolni lehet, hanem a vállalkozó szelleműek aktívan részt is vehetnek a tészta dagasztásban, nyújtásban, szaggatásban és sütésben. Akár eredeti csömöri házi receptekkel is gazdagodhatunk. A gasztronómiai versenyt folklórprogramok, helyi népviseleti bemutató is kiegészíti. 

Időpont: 2019 február 9. (szombat) 14:00
Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Csömör

 

III. Budai Farsangi Fánkfesztivál

A budapestieknek sem kell szomorkodni, idén harmadik alkalommal rendezik meg a budai oldalon a III. Budai Farsangi Fánkfesztivált február utolsó hétvégéjén. Új, tágasabb helyszínen, a budai Gesztenyés kertben az előző évekhez képest még több fánkos finomsággal, forró itallal és új eseményekkel (hogy mi azok, nem derült ki a fb oldalukon) várják az érdeklődőket a szervezők. A rendezvény idei témája - nahát, szintén -  a hagyományőrzés, így a különlegesebb, kísérletező megvalósítások mellett most nagyobb hangsúlyt kapnak a hagyományos, klasszikus fánkok.

budai_fankfesztival_fb_foto_elmenyvadasz.jpg

Az élménysátorban kipróbálható a fánkkészítés és dekorálás, a legkisebbekre gondolva pedig ingyenes gyermekvidámparkot is felállítanak a helyszínen. Programban - és fánkban - nem lesz hiány.

Időpont: 2019 február 23-24.
Helyszín: Budapest, XII. kerület, Gesztenyés kert

 

XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál 2019 - Nagykanizsa

Az ország legismertebb, hagyománykövető farsangi fánkfesztiválja a nagykanizsai, amit idén  március 1. és 3. között rendez meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. Eredeti receptekkel, hazai ízekkel és farsangi népszokásokkal találkozhatsz, ha ellátogatsz erre az igényes, három napos rendezvényre. A nagykanizsaiak többszörös fánkrekorderek, minden évben felülmúlják az előző sütemény mennyiséget. 2013-ban pedig újításként a tömeges fánkkóstolás rekordját állították fel, amin majd’ ezer fő vett részt.

orszagos_farsangi_fankfesztival_nagykanizsa_voke_muvelodesihaz_hazai_izek_elmenyvadasz.jpg

Ahogy a többi eseményen, itt is lehet nevezni (csapatoknak) fánkversenyre, amit zsűri értékel és díjaz is. A látogatókat a számtalan fánk variáción - szalagos, csöröge, egérke, krémes, lekváros, pille, rózsa, stb. - és a kulináris élményen túl egész nap változatos kulturális és zenei produkciókkal, népi együttesekkel, szórakoztató műsorokkal, kézműves vásárral, foglalkozásokkal várják. Egyúttal a farsang szellemében hagyományos farsangi népszokások bemutatója, maszkkészítés, és vidám farsangi felvonulás is a program része, amihez lehet csatlakozni.

A szervezők minden korosztály szórakoztatására gondoltak, tuti senki sem fog unatkozni március első hétvégéjén a nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztiválon.

A rendezvény a Magyar Fesztivál Szövetségtől 2018-ban minősítést kapott, ami biztosítja az esemény színvonalát, jelentőségét és egyediségét. 

Időpont: 2019. március 1-3.
Helyszín: Kanizsa Pláza, Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

 

Fánkot fánkkal

Végül megemlíteném még, már csak jópofa neve miatt is, a monori KultPince Falánk Fánkfaló Találkozója  rendezvényét, ahol a fánkok mellett gyermekprogramok és kézműves vásár várja a látogatókat február 9-én 14 órától, továbbá a február 3. hétvégéjére szervezett ceglédi Farsangi Mulatságot.

Ha Valentin nap környékén nem a habos-babos-giccses romantikázást választod, vagy épp egyedül vagy, jobban jársz, ha elmész fánkot falni Ceglédre. A február 16-ai Farsangi Mulatságon lesz táncház, kézműves foglalkozás, sőt, a télűző népszokásokból is kiveheted a részed - például kisze báb égetéssel. Ilyet még tuti, nem csináltál.

Lesz, ahogy farsangkor kell, jelmezes felvonulás, és farsangi fánkok versenye, helyben sütött fánkokkal.  Aki kedvet érez, csatlakozhat a versenyhez. Aki csak kóstolgatni szeretne, legyen az akár a klasszikus farsangi fánk, vagy mázas-, csokis-, töltött fánk, krumpli fánk, túró fánk, csöröge, vagy pille fánk, mini fánk, berliner, vagy esetleg „mindenmentes” fánk, az is megtalálja itt a számítását. 

 

fank-fansuto_verseny_vacduka.jpg

 

Azt hiszem, nem csak a fánksütő versenyek zsűrijének van nehéz dolga, a rengeteg jobbnál jobb programból nekem sem lesz könnyű választani. Te melyik eseményre mész?

 

A nyálcsorgató teljes galéria

 

 

- Élményvadász -

 

Képek forrása: Művelődési Ház Vácduka, Petőfi Sándor Művelődési Ház,
VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház, saját fotók, internet (Budai Fánkfesztivál)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8114600482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása