A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Tavaszi gasztronómiai utazások - Egri borvidék

2019. március 13. - Élményvadász

eger_tavasz_bor3_foto_busak_attila.jpg

Az Egri Borműhely tagjai március és május között számos jobbnál jobb gasztro programmal készülnek az érdeklődőknek, főleg borkedvelőknek és ínyenceknek. 

Az Egri borvidék az egyik legkedveltebb a hazai borvidékek között, ahol a változatos programok közül is kiemelkednek a borokhoz kapcsolódóak. A tavasz folyamán a városba látogatókat és a helyieket színes, vidám és az évszakhoz illő gasztronómiai események csábítják. Az Egri Borműhely tagjai március és május között számos jobbnál jobb programmal készülnek az érdeklődőknek.

Olyan eseményeken vehettek részt a borvacsorák és pincelátogatások mellett, mint például a bor-csokoládé kóstoló, az egri csillag fellövés, borkóstoló startup bemutató, szakemberekkel történő kerekasztal beszélgetés, autentikus közösségi vásár, a Szépasszony-völgyi piknik, food truck show, vagy a Bolyki Pincészet Feszt!Eger zenés mini fesztiválja.

eger_tavasz_2_gasztroprogramok_bor_foto_busak_attila.jpg

A legjobb borászok, pincészetek nyújtják tudásuk és kreativitásuk legjavát ezeken a tavaszi napokon. Itt a kóstoló belőle. 

 

Március 14., csütörtök

Tóth Ferenc Pincészet – Bor-csokoládé kóstoló

Bort nem csak sajttal lehet kóstolni. Kiderül, melyik a legjobb bor és csoki párosítás március 14-én a Tóth Ferenc Pincészetben, ahol nyolcféle csokoládét és nyolc bort kóstolhatnak a résztvevők. Vajon a 2015-ös Kadarkához kínált São Tomé-i étcsokoládé fekete szezámmal és liofilizált málnával lesz a kedvenc, vagy a 2011-es Cabernet Franc mellé társított Mexikói étcsokoládé füstölt sóval és karamellizált mandulával? A kóstolón kiderül mik egészítik ki jól egymás karakterét. A házigazdák: Tóth Katalin, a Tóth Ferenc Pincészet vezetője, Szeleczky Takács Viktória, a Fabric Csokoládé művésze és alkotója, és Bernáth-Ulcz Adél, a CsokiLaBor szakértője. 

Március 15., péntek

IX. Egri Csillag Fellövés

Az egri bikavér fehér párja, az egri csillag néhány éve szinte pillanatok alatt a borvidék egyik kedvenc bormárkája lett. A fehér házasítás egyaránt lehet a mindennapok könnyed bora, és egy komolyabb, hordós tétel is. A nemzeti ünnepen Egerbe látogatók nemcsak a közel húsz pincészet új egri csillagát kóstolhatják meg, hanem részt vehetnek a Végvári Vitézek hagyományos felvonulásán is, valamint koncert és after party is várja a vendégeket. 

Március 20., szerda

Gál Tibor Fúzió – Fúzió szerda | Vincze Béla világa

Az eseményen nemcsak Vincze Béla (2005 magyar bortermelője) többszörösen díjazott egri borász életpályáját mutatják be a Gál Tibor Fúzióban, hanem olyan borokat is, amelyek bár az ő történetéhez kapcsolódnak, mégis más pincészet tételei. Így a vendégek egyéb hazai és külföldi termelőktől is kóstolhatnak. Azt est háziasszonya Gál Veronika lesz. 

eger_tavasz_bor4_pincelatogatas_foto_busak_attila.jpg

Március 21., csütörtök

Wine&Tech meetup Eger

Hogyan viszonyul a szőlész-borász szakma a modern technológiai innovációkhoz? Milyen applikációk, szenzoros berendezések vannak a piacon, és mit érdemes használni egy kisebb vagy nagyobb pincészetnek?

Akik szeretnének tájékozódni a legújabb fejlesztésekről, vagy a borász szakmát fontolgatják, a meghívott vendégek segítségével megtudhatják, mi és hogyan alkalmazható a helyi szőlőkben és pincékben. A SmartVineyard a Szőlőőr nevű szenzoros készüléket mutatja be, a Vinometer startup a borkóstoláshoz fejlesztett izgalmas mobil applikációt ismerteti. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig fiatal egri borászok elemzik az aktuális Wine&Tech helyzetet.

 

Gál Tibor Fúzió – Slow Market

Március 23., szombat, április 20., szombat, május 25., szombat

A Slow Market a régi, jó hangulatú közösségi vásárok újjáéledése modern formában. Termelőkkel, borászokkal és művészekkel találkozhatsz itt személyesen. Lehet nézelődni, beszélgetni, kóstolgatni, vásárolni. Mindezt a Slow Living életforma szellemében kényelmesen, nem sietve. A havonta megrendezésre kerülő, ingyenes alkalmakon természetes, friss, különleges finomságokra, hiteles népi és kortárs művészekre és persze csodás tavaszi hangulatra számíthat mindenki.

 

Március 30-31., szombat-vasárnap

Hungarikum piknik a Szépasszony-völgyben

Az egri bikavér immár két éve hungarikum, a Szépasszony-völgy pedig kedvenc célpontja az Egerbe kiránduló borkedvelőknek. Eger városa idén is meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpincesorán mutatkozzanak be egy laza, jó hangulatú gasztronómiai programon. Nemcsak borok és ételek, hanem koncertek, népművészeti- és gyermekprogramok is várják a látogatókat. A leghíresebb gasztrohungarikumok lesznek itt egy helyen. Egri bikavér túrára is lehet majd regisztrálni. Részletek az esemény fb oldalán és a visiteger oldalon.

thummerer_bor_csucsbor_eger_fb-kep.jpgkép forrása: Thummerer Pincészet facebook oldala

 

Thummerer Pincészet – borvacsorák

Április 6., szombat: Vertikális vs. horizontális borvacsora a Magtár Fogadóban

Április 20.: Húsvéti borvacsora a Magtár Fogadóban

Május 18., szombat Tavaszi borvacsora a Magtár Fogadóban 

A Thummerer Pincészet 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri borvidéken elhelyezkedő, 90 hektár saját telepítésű szőlőterületről származnak a boraik, amiket borvacsora keretében kóstolhatnak meg a vendégek.

A noszvaji Magtár Fogadó célja, hogy a helyi alapanyagokra koncentrálva a magyar vidék ízvilágát mutassa be. Kínálatuk változatos, folyamatosan megújuló, és mindig az aktuális évszaknak megfelelő. Természetesen a gasztronómia nem elképzelhető borok, pláne egri borok nélkül, így a Thummerer Pincészet izgalmas és nagy borait kóstolhatják meg azok, akik a fenti időpontokban Noszvaj felé veszik az irányt.

 

Április 13. , szombat

Gál Tibor Fúzió – Spring Wine Show

Merőben új és izgalmas eseménysorozatukat folytatják Gál Tiborék idén áprilisban egy minden érzékszervre ható exkluzív és elegáns parti keretében. Fények, hangok, dizájn, ételek, borok, mindezeket a fehér szín fogja végigkísérni. Így főleg a fehérborokról, az egri csillagról és limitált, régebbi évjáratú tételekről fog szólni ez a rendezvény, ahol a vendégséf szusit készít majd a résztvevőknek, a dress code pedig természetesen a „white” lesz. 

 

Április 25-28., csütörtöktől vasárnapig

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

Idén 8. alkalommal rendezik meg az Egri Csillag Weekendet, ahol helyi borászatok kínálják legújabb évjáratú egri csillagukat. Ráadásul éhen sem fog maradni senki, hiszen a tavasz első igazi országjáró Food Truck Show-ja szintén ezen a hétvégén lesz. A város történelmi központjában, a Dobó téren sorakoznak majd a guruló gasztronómiát képviselő legjobb food truckok különlegességeikkel. Április végén a finom borok és ételek mellé, koncertekkel is várják az ínyenceket.

standrea_pince_hordok_fbkep-pincelatogatas.jpgKép forrása: St Andrea Pincészet facebook oldala
 

Április 27., szombat

St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat – Gourmet Séta

Ha mond valamit a St. Andrea név, tudom, hol leszel április 27.-én. Egy kellemes napot fogsz eltölteni a St. Andrea Szőlőbirtok jófej borászaival. A gasztroséta alatt Eger történelmi belvárosának legizgalmasabb éttermeibe (Macok Bisztró, Senátor Ház, Imola Hotel Platán Étterem), majd a Szépasszony-völgyben található St. Andrea Kedves Bisztróba látogathatsz el, ahol borritkaságokkal és a séfek által megálmodott ételekkel kényeztetnek. A gourmet séta végállomása az egerszalóki szőlőbirtok, ahol pincelátogatás után, helyi sajtok kíséretében megkóstolhatod az itteni borászat újdonságait is. A kérdés már csak az, hogy mindezek után, ki visz majd haza?... :)

 

Május 1., szerda

Majális a Szépasszony-völgyben

Az egri Szépasszony-völgyben a május elsején a közkedvelt pincesoron programokkal, borokkal és finom ételekkel várják a látogatókat, és a bikavér sétára is lehet majd regisztrálni.

 

Május 10., péntek

Tóth Ferenc Pincészet – Nagy Kóstoló

A több mint három évtizede tevékenykedő és több mint 60 szüretet átélő, többgenerációs, családi pincészet Eger legjobb dűlőiben rendelkezik saját területekkel, melyek megteremtik a magas minőségű borok készítésének lehetőségét. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. Az első Nagy Kóstolón azokat a kiváló, többszörösen elismert borokat veszik sorra Tóth Ferencék, melyek pincészetük legnagyobb büszkeségei, és már csak limitált palackszámban állnak rendelkezésre.

 

Május 16., csütörtök

Petrény Winery – Balla Géza borest

Egerbe, mégpedig a Szépasszony-völgyben található Petrény Völgy47-be látogat el a 2018-as Év bortermelője címet elnyert Balla Géza, egy kihagyhatatlan borest alkalmából. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó termőhelyre, a Ménesi borvidékre is ráirányította a figyelmet. 

standrea_pinceszet_bor_fbkep.jpgkép forrása: St Andrea Pincészet facebook oldala

 

Május 25., szombat

St. Andrea Napbor Ünnep

Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre a St. Andrea Napbor Ünnep, amely a pincészet számára az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai és kulturális napja, és amelyre a kerek évforduló alkalmából különleges meglepetéssel is készül a borászat. Kétóránként pincelátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a borászok - ifj. és id. Lőrincz György – társaságában. A Borbárban pedig a legújabb St. Andrea borok várják, hogy megkóstold  őket.

 

Május 30. – június 1., csütörtök-szombat

Bolyki Pincészet – Feszt!Eger 2019 – Csakazértis zene!

Eger, Losonczy-völgy. Kertek jobbra-balra, bácsik, kis pincék, majd nagy katlanok, sziklák és Bolyki. El nem lehet téveszteni, rendes katarzis, a függőleges falak által határolt területek egymás után, alattuk pince, benne jó borok. Falak között zene, buli, olykor csend, minden évben Feszt!Eger. Idetalálni könnyű, de másnap haza?!...

 

Az események facebook oldala itt található.

 

Élményvadász

 

 Képek forrása: Egri Borműhely / Busák Attila, és a pincészetek facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9914686916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása