A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Rémek vették át a klasszikus mesehősök helyét

Interjú Cserna Péterrel

2019. április 05. - Élményvadász

remmesek-titka-tarsasjatek-retro_games_interju_elmenyvadasz.jpg

Mond valamit az Ezüst-tó kincse, a Police 07, vagy A mesék titka? A Retro Games segítségével ezek az örökzöld társasjátékok újra összehozzák a generációkat. Erről és legújabb rémes játékukról olvashatsz az interjúmban.

Az ember mindig szeretett játszani, és közösségben lenni, de leginkább közösségben játszani. Az emberiség történelmében az egyéb szórakozási lehetőségek között komoly múlttal rendelkeznek a táblás játékok. 

Napjainkban a 3D mozik, a szabadulószobás élmények és a virtuális játékok világa mellett szerencsére megmaradt ez a kis szelete az eredeti közösségi élményt adó, családi programnak sem utolsó kikapcsolódási lehetőségnek.

retro_games_tablas_jatekok-webshop_facebook_interju_cserna_peter_elmenyvadasz.jpg

A picit korosabb generáció szeme biztos felcsillan az Ezüst-tó kincse, a Police 07, a Holiday, vagy a Mesék titka nevek hallatán. Ezek, a 80-as években a hazai társasjáték piac meghatározó szereplője, - a rendszerváltás után csődbement - Novoplast által gyártott, a nyugati játékok „újragondolt” változatai voltak és nagy népszerűségnek örvendtek itthon. Felújított formában ismét megtalálhatóak egy retro játékokkal foglalkozó webáruházban. 

Hogyan sikerült ezeket a társasjátékokat úgymond leporolni, és újra forgalomba hozni, erről beszélgettem Cserna Péterrel, a Retro Games ügyvezetőjével. 

Mikor kezdtek el retro játékokkal foglalkozni, illetve hogyan jött az ötlet, a régebbi táblás játékok újra piacra vezetésére? Ehhez milyen feltételeknek kellett teljesülniük? 

Orbán Ferenc barátom - akivel az üzletet is visszük – felhívott egy osztálytalálkozó után, hogy a gyerekeinek keresett játékokat, de olyanokat nem talált, mint amilyenekkel mi gyerekekként játszottunk. „Arra gondolsz, hogy ki kellen újra adni Az Ezüst-tó kincsét, vagy a Police 07 játékokat…?” – kérdeztem. Így kezdődött. Azután azzal folytatódott, hogy komoly „nyomozói” munkával megkerestük a művészeket, a felhasználható forrásokat, információkat. 

A Retro Games Kft. nevében a retro az, amihez jó emlékek kötődnek.
Ezt az érzést szeretnénk a gyerekeinkkel megosztani.

Az olyan nosztalgikus családi társas mellett, mint az Ezüst-tó kincse, - ami 2015 karácsonyára eredeti szépségében került újra piacra - 2018-ban elkészült egy, a mai fiatalok és a negatív hősök kedvelőinek ízlését kiszolgáló játék is.

a_remmesek_titka_jatek_interju_elmenyvadasz_cserna_peter.jpg

Akik nem ismernék, a 80-as, 90-es évek kedvelt játékai között szerepelt A mesék titka, ahol a Meseerdőben kellett a játékosoknak küldetést teljesíteniük és kiszabadítani az elrabolt mesehősöket a sárkány kastélyából. Ennek az újra(rém)álmodott változata  A rémmesék titka, ami tavaly karácsony előtt jelent meg a Retro Games kiadásában. 

A rémmesék titka tetszetős dizájnja Lakatos István grafikus, mesekönyv illusztrátor keze munkája, akinek mellesleg saját képregényei is megjelentek már. Ki volt az ötletgazda, és mennyi ideig tartott, mire az új játék dobozba került?

A Mesék titka egy nagyon izgalmas társasjáték. A kisgyerekként megismert mesehősökkel játszhattunk memória és stratégiai játékot. Aki erre a játékra még emlékezett, annak a gyerekei átléptek a tinédzser korba. Lakatos István lényeivel és irodalmi stílusával meg tudja szólítani ezt a korosztályt.

a_remmesek-titka-jatektabla-lakatos_istvan_retro_games_elmenyvadasz.jpg

Pontosan nem emlékszem, hogy kié volt a „rémes ötlet”, de egyetértettünk abban, hogy ez lesz a következő munkánk. A grafikai és más utómunkák hosszabbra nyúltak ugyan a tervezettnél, az új kiadás felépítése majdnem egy évig tartott, de nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Nagyon egyedi és művészi lett A rémmesék titka.

Mire számítsanak azok, akik játszottak anno ezzel a társasjátékkal? A megújult dizájnon kívül máson is változtattak, vagy meghagyták az eredeti játékmenetet?

Az eredeti játékmenet szerint lehet játszani a rémes hősökkel is, de a klasszikus mesefigurák helyére szörnyek és negatív hősök kerültek. A kártyákon itt például farkasember, múmia, vámpír, vagy épp a magyar vonatkozású Hany Istók szerepelnek. A térkép mérete, a kártyák, a kiegészítők az alap játék feltételeinek felelnek meg, de a sztori azért más…
 remek_szornyek_remes-hosok_remmesek_titka-retro_games_kartya_elmenyvadasz.jpg

Kiknek ajánlaná a játékot? Manapság felkapottak nagyobb baráti társaságokban a partijátékok. Mennyire lehet élvezetes szórakozási lehetőség akár fiatal felnőtteknek is A rémmesék titka? Felveheti a versenyt a közismert Activity-vel?

Akár partijátékként is játszhatják azok a felnőttek, akik memóriájukat többféle kihívással szeretnénk megmérettetni. A játék stratégia, memória és némi szerencsejáték egyvelege - úgy gondolom, hogy bármely korosztálynak vidám perceket, kellemes kikapcsolódást tud szerezni.
 remmesek-titka-dobozteto-retro_games_interju_elmenyvadasz.jpg


A vásárlók kedvelik a Retro Games játékokat, az interneten eddig csak pozitív véleményeket olvastam. Ezek szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

Igyekeztünk felújítva, jó minőségben újra boltokba vinni a játékokat.

A visszajelzések nagyon jól esnek, és azt mutatják, hogy jó ez az irány.

Megkérdezhetem, személy szerint melyik a kedvenc játéka?

A kedvencem nekem is Az Ezüst-tó kincse volt… aztán újra az lett, mikor Felvidéki András úrral 30 év után készítettünk hozzá egy kiegészítő kártyacsomagot. Pörgősebb lett így a játék szerintem. 

Milyen terveik, ötleteik vannak a jövőre nézve, tervezik esetleg újabb játék kiadását idén karácsonyra?

Sajnos, erről előzetesen nem tudok információt megosztani, magyarul: titok. :)

Egyébként szívesen fogadunk ötleteket és javaslatokat régvolt játékok újrakiadására. 

 

A rémmesék titka a Retro Games webáruházából a linkre kattintva beszerezhető.

 

- Élményvadász - 

 

Képek forrása: Retro Games

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7214734361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása