A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Vigyázz, mit kívánsz! - avagy, sose keveredj angyalok és démonok harcába!

Hel Enai Dawn: Sunderon – Az Ördög Vére könyvkritika

2020. március 30. - Élményvadász

hel_enai_dawn_sunderon_az_ordog-vere_fantasy_konyvkritika_elmenyvadasz.jpg

Az írónő fantáziája az emberek mellett angyalokkal, démonokkal és kevert fajokkal népesíti be a regény lapjait. SunderonAz Ördög Vére egy három világon átívelő fantasy sorozat első része logikusan felépített történettel, váratlan fordulatokkal, titkokkal, érdekes hősökkel, fájdalmas és mértékkel adagolt szerelmi szállal.

„Mi van?” "Most, meg mi vaan?!" – ez a kérdés többször is felmerült bennem a Hel Enai Dawn - különleges írói nevet használó – szerző Sunderon – Az Ördög Vére c. pörgős fantasy regényét olvasva.

A könyv fülszövege felkeltette a figyelmemet. Bár néhány komoly csalódás miatt nem szeretem a több részes regényeket, most mégis kivételt tettem. És milyen jól tettem! A történet izgalmas, néhol szinte elvarázsol. Hirtelen azt veszed észre, már nem csak egy ember vagy, angyal, és démon is vagy. Küzdesz, harcolsz, varázsolsz, véded a területed, életed, barátokat szerzel és veszítesz.

sunderon_ordog-vere_fantasy2_hel_enai_dawn_elmenyvadasz.jpg

Már a második fejezettől egy nem szokványos háborús helyzetbe csöppen bele hirtelen az olvasó, és egy lánynak ugyan teljesül a kívánsága, végül csalódnia kell.

Rettegve nézte a cinikus vigyorú démonnőt, és beléhasított a fájdalmas felismerés, hogy Nicknek igaza volt. A démonok közel sem olyan kedvesek, mint ahogy azt elképzelte.

Az írónő fantáziája az emberek mellett angyalokkal, démonokkal és kevert fajokkal népesíti be a regény lapjait. Az Ördög Vére egy három világon átívelő fantasy sorozat első része - ahol az angyalok és démonok háborújában az emberek csak mellékszereplők - logikusan felépített történettel, váratlan fordulatokkal, titkokkal, érdekes hősökkel, fájdalmas, és valószínűleg bukásra ítélt, mértékkel adagolt szerelmi szállal.

Az illúzió működött. A kiválasztottakon kívül más ember nem szerezhetett tudomást róluk.

A sok szereplő, a több szálon futó cselekmény, a hol akciófilmes, hol fantasztikummal átitatott jelenetek, a múlt, a jelen és az álmok váltogatása nem hagyják egyetlen percre sem lankadni a figyelmet. A történet, a helyszínek jól kidolgozottak, akár egy szobabelsőre, ruházatra, vagy Gora és Nefra részletes ábrázolására gondolok. A szereplők is összetettek, komplex háttérrel, személyiséggel rendelkeznek, még az angyalok és ördögök sem csak fehérek, vagy feketék. Érezhető, hogy a gondosan felépített szerkezet, és történetvezetés mögött komoly munka van.

A könyvben nagyon is érvényesül az „egyszer fent, egyszer lent” elve, ami nem csak a szereplők helyzetére, hanem az egész történetre, és a helyszínekre is igaz. Mindenkinek jó oka van a cselekedeteire, s mégis… itt semmi, és senki sem az, aminek látszik.

A torkában szorító érzést a harag szívével távolította el magából, hogy írmagja se maradjon.
Egy ördöghöz nem illet sem az együttérzés, sem a sajnálat.

Szegény angyalok létének az egyetlen célja Ghad dicsőítése, és az efras fenntartása, ami azért elég szomorú sors szemben a démonok világával, akik ugyan alárendeltjei az éppen uralkodó Ördögnek, és utódjának, azonban ezen kívül semmiben sincsenek korlátozva.

A glóriánk tart minket életben. Olyan mintha a lelkünk és a szívünk egy helyen lenne.
De ne hidd azt, hogy megkaptuk és örökké élünk tőle.

Ami kissé fura volt, hogy a legtöbb szereplő túlnyomórészt kamasz, vagy épphogy csak huszonéves korosztály, mivel a fülszövegből nekem nem volt egyértelmű, hogy ez egy YA regény. Feltűnt még, hogy a borítón is látható palatick ugyan meg lett magyarázva, ahogy a használata is, végül nem jutott neki túl sok szerep, inkább csak olyan „jelzőfény” szinten. Lehet a következő kötetben erre is sor kerül?...

sunderon_ordog-vere_fantasy1_elmenyvadasz.jpg

Ha választanom kéne, olvasmányaim közül talán a Csontszüret az, amivel párhuzamot vonnék. Bár teljesen különböző világban játszódik a két regény, a női főszereplő helyzete, küzdeni akarása, különleges képessége, az idegen - sokszor agresszív - létformák, az emberiség elöl gondosan elrejtett titok - nem lövöm le a poént - mind hasonlatosak. Ahogy a pörgés, az akció és fikció váltogatása, a múlt, az álmok, és a jelen szerepeltetése is.

Felesleges is bármilyen hasonlítgatás, csak érzékeltetni akartam, hogy kellő fantáziával, jó ötlettel, és alaposan kidolgozott, igényes történettel a hazai szerzők is felvehetik a versenyt a külföldiekkel. Ha nem tudnám, nem is gondolnám, hogy egy fiatal magyar írónő első könyvét tartom a kezemben. Akinek a Csontszüret tetszett, most sem fog csalódni.

Csendben hagyta, hogy kihűljön az eddig reménytől forró szíve, és végleg eltűnjenek az általa dédelgetett szép álmok, amikben normális lehet.

Szimpatikus a könyv vastagsága, külalakja, tördelése, jól olvasható a szöveg. Nem tudom más észrevette-e, de különleges maga a könyvborító anyaga is. A címet pedig könnyű kitalálni miért az ami.

A 427. oldallal azonban nem voltam maradéktalanul elégedett. Hiányoltam egy megfelelőbb levezetést. Ha nem is lezárást – mivel lesz a történetnek folytatása – de olyan kurtán, furcsán végződött a Sunderon első része, mintha egy jelenet közepén gördülne le a függöny. 

Mindezzel együtt, vagy ennek ellenére, várom a második részt, amikor is találkozhatom kedvenc szereplőimmel, és talán választ kapok sok kérdésre is. Fantasy rajongóknak, és mindenkinek, aki pörgős, nem sablonos történetre vágyik, kiemelten ajánlott! 

A Sunderon sorozat 2. része idén várható!

 

- Élményvadász -


Hel Enai Dawn facebook oldala

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1615573048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása