A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Országos Halünnepet szerveznek a bajaiak

Halfőzés határok nélkül

2020. július 07. - Élményvadász

 

baja_halaszle_orszagos_halunnep_halfesztival_elmenyvadasz.jpg

Baja nevének hallatán nincs, akinél ne indulna be a Pavlovi reflex: ha Baja, akkor halászlé! Sokat is tesznek a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségéért. Most épp Országos Halünnepet szerveznek.

Baja fő attrakciójává váló, évente megrendezésre kerülő négy napos Bajai Halfőző Fesztiválnak – ahogy sok más rendezvénynek idén – keresztbe tett a koronavírus. Ezért a szükséges változtatásokkal készítik elő új, egy napos gasztronómiai eseményüket a szervezők. 

Hírnevüket a bajaiak az országos gasztrokulturális eseményen öregbítenék, lehetőséget adva azonban mindenkinek, hogy tisztességes versenyen mérkőzhessen meg a legjobb halászlé elismerésért. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely is csatlakozott a halfogyasztás népszerűsítésére. 

halaszle_konder_baja_hal_orszagos_halunnep.jpg

A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülettől a szervező, Péter András foglalta össze az idei változásokat, eseményeket.

Országos Halünnep ötlete

Az idén jubiláló Halfőző Népünnepély sajnos a koronavírus járvány miatt el kellett maradjon, ezért a Halászléfőző Bajnokok Egyesülete alternatív lehetőségeket kellett kifőzzön a bajai halászlé népszerűsítésére. A városi önkormányzat támogatásával kedvcsinálónak virtuális halételeket főző eseményt szerveztek. A kisfilmeket a Bajai Televízió forgatta le bajai halászléfőző bajnokokkal, akik a hagyományos halászlén túl különleges halételeket is készítettek, mindig a recepthez illő környezetben. A videókat az esemény közösségi oldalán, valamint a Bajai Televízió youtube csatornáján lehet megtekinteni - mondta Péter András.

harcsaporkolt_baja_hal_gasztro_halunnep.jpg

A virtuális közös főzés gondolatára született meg a Halünnep – Halászlé határok nélkül nevű halételeket főző esemény 14 felvezető receptfilmje „Érdekes emberek, érdekes halételek, érdekes helyszíneken” címmel. Halvásárlási akciókat szerveztek, testvérvárosokat vontak be, végül a legyen a hal ünnepe Országos Halünnep! felkiáltással terjesztették ki országos szintűre az eseményt.

Közös főzés Baján

Amiben az idei program eltér az eddigi Bajai Halfőző Fesztiváltól a rövidített rendezvény mellett, hogy idén nem főznek a főtéren, és a szigeten is elmarad a sok program. Nem a városközpont lesz a helyszíne az eseményeknek, hanem elszórva, 10 helyen főznek a csapatok - tájékoztatott a változásokról Péter András.

halaszle_halfozo_bajnokok_baja_orszagos_halunnep.jpg

Baja mind a tíz kerületében lesznek olyan biztonságos kijelölt helyek, ahol a halfőzők és az ünneplő tömeg létszáma nem haladja meg a megengedett ötszáz főt. Az érvényben lévő szabályozások és biztonsági előírások betartása mellett azonban a bajaiak lehetőséget kapnak arra, hogy július 11-én, szombat délután szabad téren, társaságban főzhessenek halászlét, és együtt ünnepelhessenek. 

A kezdeményezés csúcspontja az Országos Halünnep felhívás, amihez több vendéglátóhely csatlakozott. Az ország több településén is kapcsolódnak a bajai nagy főzés időpontjához és halételeket kínálnak.

Halfőzés határok nélkül

A halfőző esemény alatt vetítik le azokat a kisfilmeket, amiket a Baja TV meglepetés műsornak szán a szombati napra. 18-23 óráig Halfőző generációk címmel 3 generációt felölelő - fiú, apa, nagyapa - családi kisfilmek kerülnek levetítésre. Ezzel egy időben folyamatosan láthatók majd a „Főzzünk otthon!” felhívásra érkező videók, és a Halünnep - Halászlé határok nélkül online eseményhez kapcsolódó, a világ minden táján élő lelkes hal-és halászlérajongók által készített 1 perces kis videók. Ezek szintén a helyszínen kerülnek levetítésre. 

A bajaiak július második szombatját országszerte a hal ünnepévé szeretnék tenni.

Miért is ne? :)

 

- Élményvadász - 

képek forrása: Halászléfőző Bajnokok Egyesület facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr515986750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása