A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

III. Amenemhat rejtélye - kalandok a misztikus Egyiptomban

könyvkritika

2020. december 28. - Élményvadász

iii_amenemhat_wikipedia.jpg

A III. Amenemhat rejtélye c. történet kalandos utazás térben és időben. Szerepel benne többek között egy titokzatos napló, rejtélyes eltűnések, három fiatal, botcsinálta kalandor izgalmas nyomozása, korhű történelmi leírások és természetesen piramisok is.

Szerencsémre hozzájutottam a könyv egy példányához, az írónő jóvoltából. Aminek nagyon örültem, mivel már borító és cím is megragadott: rajongója vagyok az Indiana Jones filmeknek, az Egyiptomban játszódó történeteknek, és kedvelem a rejtélyeket. Persze arra is kíváncsi voltam, mit hoz ki a témából az ifjú írónő. Tehát bőven volt motivációm a III. Amenemhat rejtélye című regény elolvasására.

iii_amenemhat_rejtelye_elmenyvadasz_buotyik_dorina.jpg

Buótyik Dorina első könyve kalandos utazás térben és időben. Szerepel benne többek között egy titokzatos napló, rejtélyes eltűnések, három fiatal, botcsinálta kalandor izgalmas nyomozása, keleti hangulat, korhű történelmi leírások, piramisok, a fáraó és asszonya körüli misztikumról már nem is beszélve. Az alapgondolat, a történet fülszövege izgalmas. Felkelti az érdeklődést. Különösen szimpatikus - és egyúttal ismeretterjesztő megoldás is volt szerintem, - hogy a történet egyik főszereplője a valóságban is élt egyiptomi uralkodó, III. Amenemhat lett.

A történet röviden: Gracie, a British Múzeum egyiptológusa felkérést kap a kairói múzeumtól, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológus rejtélyes körülmények között eltűnt. A megnyitó sikere után azonban Gracie, Louis, az asszisztense, és a hozzájuk csapódó ex-újságíró David hamarosan rábukkan egy titokzatos kamrára egy piramisban. Feltűnik még a színen Gracie bácsikája (aki nem is a bácsikája), aki egy naplót ad a lánynak, amelynek segítségével még jobban belebonyolódnak egy hatalmas rejtélybe...

Élvezetesek, részletesek voltak az egyiptomi környezetet bemutató részek. Az akkori világ megelevenedett; tényleg láttam magam előtt az utcákat, a bazárt, a palotát, az embereket, mintha csak ott lettem volna. Érezhető az alapos kutatómunka, és az író Egyiptom iránti szeretete, tisztelete. Nagyon tetszettek a rövid ismertetők, és a kapcsolódó adalékok, ahogy egy antik leletet, kort vitattak meg a régészek. Egyáltalán nem volt unalmas. Különleges elem, jó ötlet volt Gracie időnként feltűnő kék macskája, mint iránymutató, misztikus segítő, őrző…

Azonban a történetet időnként kicsit felszínesnek, elkapkodottnak éreztem - mint például a karakterek felépítésénél, a ládák megtalálásánál, az új nyomoknál ki lehetett volna ezt kicsit jobban is bontani. Nekem a főszereplők kétdimenziósnak tűntek: nem volt mélységük, történetük, nem kerültek közel hozzám, közömbösek maradtak számomra. Továbbá engem zavart, kizökkentett helyenként a furcsa, nem odaillő szóhasználat is az egyiptomi részeknél. A szerelmi szál is nagyon vékonyka volt a főszereplők között. Ezeken lehetett volna még picit csiszolni.

iii_amenemhat_rejtelye_elmenyvadasz2_buotyik_dorina.jpg

A jelen és a múlt közötti váltást pedig lehetett volna egyértelműbben jelezni a fejezeteknél helyszínnel, dátummal, hieroglifákkal, stb.. De lehet ez másnak nem volt zavaró, a regény élvezeti értékéből nem vont le.

Az írónő történelmi témákban alapos, jól ír, ezért érdekes volt a történet, a könyv sajnos mégsem tudott teljesen beszippantani a fent leírtak miatt. Azonban védelmére szóljon, a regény nem súlytalan, nem zavaros, hanem olvasmányos, informatív, végig meg van a lendülete, vezérfonala, és korrekt a befejezése. Első könyves írótól ez nagyon szép teljesítmény!

Ki gondolná, hogy Dorina a III. Amenemhat rejtélye című regényét 13 éves korában írta, és csak 3 éve vette újra elő, hogy átírja?!  A többi pedig már történelem… :) Első könyves íróként Buótyik Dorina nagyot alkotott.

A kalandokban, fordulatokban és misztikumban bővelkedő könyvet főleg fiatalabb korosztálynak, illetve Egyiptom kedvelőknek ajánlom, akik könnyed olvasmányt keresnek.

Gracie Simpson történetei 2. rész hamarosan...

- Élményvadász - 

képek forrása: III. Amenemhat - wikipédia, könyv saját példány

 

A történet második részéről,  Az egyiptomi királynő rejtélye c. könyvről itt olvashattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4116361734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása