A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

A Kristály Hotel Imperial hazánk egyik legrégebbi szállodája

Anno 1770 – 250 éves tatai hotel

2021. január 15. - Élményvadász

tata_kristaly_hotel_imperial_elmenyvadaszat_interju.jpg

A közvetlenül Tata város szívében elhelyezkedő Kristály Hotel Imperial az ország legrégebben működő szállodáinak egyike, amely több száz éves történelemmel máig eredeti funkciójában működik.

250 éves történelméhez méltóan 

A kezdetben Szarka Fogadó, majd Esterházy Szálloda nevű pihenőhely 1766-1769 között az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült. A Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fontos fogadóállomása volt. 

A tiszteletreméltó kort megért Kristály Imperial Hotel**** számos korszakot -  csillogást és mélypontot is - megélt, de mindig is a helyi közélet kedvelt színtere volt, hírneve, különleges atmoszférája máig nem kopott meg. Híres vendégei közt említést érdemelnek adott kor jeles személyiségei: Blaha Lujza, Teleky Blanka, Dajka Margit, Sissi magyar királyné, Ferencz Ferdinánd főherceg, Habsburg Ottó, Jókai Mór, Kisfaludy Károly, Vörösmarty Mihály, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Kabos Gyula. Továbbá számos híres színész közéleti személyiség megfordult a szálloda falai közt az utóbbi években is. 

tatai_kristaly_hotel_interju_vrabel_ilona_elmenyvadaszat_foto_jancso_gergely.jpg

Hagyomány és exkluzivitás 

Az elmúlt 250 év viharaiban az eredeti homlokzat, valamint az Esterházy család pálmaháza csodálatos építészeti emlékekként őrzik az elmúlt korok értékét, hangulatát. Az eredeti szárny, amely máig is az Esterházy nevet viseli, csodás panorámát biztosít a városra. 

2007-ben az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretéből nyert támogatás eredményeképpen egyedi belsőépítészeti kialakítással megújultak a két műemléki szárnyban lévő szobák. A főutcai Esterházy szárny pincéjében futó közmű vezetékek áthelyezésével és az eredeti barokk boltívek kibontásával tovább gyarapodott a vendégtér. Bohém Borbár kialakításával pedig kellemes és hiteles környezetet tudnak biztosítani borkóstolóknak, vagy bármilyen egyéb rendezvénynek. 

A projekt részét képezte a megcélzott 4*-os színvonalhoz illeszkedő, elegáns fogadótér létrehozása. Az épületegyüttes belső udvara felé hatalmas üvegfelületekkel kitárulkozó kibővített lobby reprezentatív helyszín, ahol neves művészek időszaki kiállításainak megtekintése különleges élmény.

kristaly_imperial_hotel_tata_wellness.jpg

A következő fejlesztési szakasz keretében bővítették a mélygarázst, továbbá wellness részleg, és egy barokk pihenőkert került kialakításra, 2013. augusztusában pedig régi és új üzleti partnereik számára kialakításra került az Esterházy szárny feletti padlástérben a 225 négyzetméteres Magnólia konferenciaterem. A helyiség rendhagyó módon ötvözi a közel 250 éves eredeti elemeket a legmodernebb stílussal, a szálloda egészére jellemző elegancia, egyediség, és exkluzivitás jegyében. A konferencia és rendezvény termek egyaránt alkalmasak üzleti utazóknak, esküvőjüket szervező pároknak, exkluzív bálok, partyk megtartására, vagy akár filmforgatások helyszínéül. 

kristaly_imperial_hotel_tata_exkluziv_250ev_foto_jancso_gergely_elmenyvadaszat_vrabel_ilona.jpg

Az Esterházy szárny műemlékvédelem alatt álló épületén kívül (ahol egy lakosztály és a superior szobák találhatók) a József-szárnyában, és a hotel új épület részében az Erzsébet szárnyban standard és superior kategóriájú szobák kaptak helyet. 

2020, a pandémia éve, akár csak a többi turisztikai szereplőnek, a Kristály Imperial Hotel**** számára is nehézségekkel teli év volt, a 250 éves jubileumot sem tudták méltóképpen megünnepelni. Örömteli azonban, hogy az ott dolgozók egyikét sem bocsájtották el, együtt várják a szebb napokat, és remélik a 251. év is alkalmat nyújt majd az ünneplésre.

 

- Élményvadász - 

képek forrása: Kristály Imperial Hotel****, fotós: Jancsó Gergely

A témában készített interjú az Élményvadászat magazinban olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8816390884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása