A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

A Vérszipoly - egy korhatáros rémes rímdráma

2021. március 22. - Élményvadász

a-verszipoly_cim_rimdrama_kritika_elmenyvadasz.jpg
Romhányi József 100. születésnapjának alkalmából a Centrál Színház online bemutatóján komplett vámpír varieté nézői lehettünk. A Vérszipoly inkább volt rémes, mint véres esemény, s ez nem csak kényes magán vélemény, hanem tény.

A források szerint (szerk. Centrál Színház) a humoros, zenés, rímdráma még a 80-as években íródott, amikor két tréfás kedvű, buzgó bölcsészhallgató zenés darabokkal kezdett kísérletezni. Főleg évfolyamtársaik, és saját szórakoztatásukra. Így született meg a „rímhányó Romhányi” tanítvány, Philipp István szövegére Bárány Ferenc zenéjével a Vérszipoly is.

 a_verszipoly_2_central_szinhaz_foto_horvath_judit_elmenyvadasz.jpg


Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából a Centrál Színház leporolta, és Puskás Ferenc rendezésében – tekintettel a fránya pandémiás korlátozásokra – a honlapján online újra bemutatta a darabot. Letaglózó élmény volt.  

A rendezés és az előadás színvonalas, jól kiszámított hatáselemekkel. Továbbá a színészek is lelkiismeretesen bele adtak mindent, ami adott keretek között lehetett, - Tompos Kátya mint vámpír fetisiszta grófnő, Básti Juli a boszorkány szerepében, Cserna Antal, és Ódor Kristóf a kissé ütődött arisztokrácia képviselőiként, Vári-Kovács Péter, a vámpír, Fehér Tibor, mint bérszipoly - a produkció mégis felemás sikert ért el egy Élményvadásznál. A végére már mind a rémek, mind a rímek túltengtek, én pedig feszengve vártam a finálét. A beharangozott ellenállhatatlan humornak úgy tűnik nekem sikerült ellenállni. Vessetek a vámpírok elé, ha hazudnék!

a_verszipoly_central_szinhaz_foto_horvath_judit_elmenyvadasz.jpg 

Ki kell, azonban emeljem Vári-Kovács Pétert, aki számomra a legszimpatikusabb vámpír a színpadon. Továbbá Básti Julit. Kettejük könnyed játékát éreztem a legőszintébbnek, a többiek kissé merev, bábszerű, néhol erőltetett stílusa mellett. Továbbá külön pont jár a Puskás Tamás tervezte díszletért.  

A gyerekes, időnként kifejezetten bárgyú előadásra azt mondanám, kizárólag 18 éven aluliaknak ajánlott, ha nem lenne benne némi szexuális felhang; bár a mostani ifjúságnak azt hiszem, ennyi meg sem kottyan… 

A Vérszipoly védelmére szólva annyit fűznék hozzá, hogy ez a rémes rímes kabaré 1984-ben íródott, ami lássuk be nem ma volt. Továbbá nem egy kiforrott darab, inkább két ifjú szárnypróbálgatása, ami lehet, hogy 1986-ban zajos sikert aratott, azonban az idők, és velük a közönség igényei változnak. 

 Hiszen korszakok, stílusok jönnek-mennek, csak a vámpírok maradnak…
Huhhúú... :)

 vampir_verszipoly_szinhaz_kritika_elmenyvadasz.gif

 

 - Élményvadász -

Képek forrása: Centrál Színház 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716473892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása