A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Az írónő, aki mesés kalanddá szőte a nyelvtant

95 éve született Varga Katalin

2023. március 26. - Élményvadász

moso-masa_varga-katalin_95eves-vers_mese_elmeny.jpg

Nem kevesen vannak, akik a Mosó Masa mosodája, és a Gőgös Gúnár Gedeon könyvek segítségével ismerték meg az ábécét és kezdtek önállóan olvasni. Ők most gyerekeiknek, unokáiknak veszik meg ezen mesék sokadik kiadását.

Játékos oktató könyveivel segített, hogy a betűkből versek, mesék álljanak össze, és az olvasás szeretetének magja kicsírázzon a gyermeki lélekben. Ő Varga Katalin, akinek a könyveit ma is használják az óvodai nevelésben és az általános iskolai oktatásban is.

varga_katalin_iro_nyelvtan_mesekonyv.jpg

95 éve, 1928. március 26-án született Budapesten. Legismertebb művei gyerekirodalmi alkotások: Gőgös Gúnár Gedeon, Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.  Meséinek, verseinek révén generációk ismerkedtek meg játékos keretek között a magyar nyelvtannal, és az olvasás örömével.

Első könyve A megszökött gyerekkor című verseskötet volt 1960-ban, ezt követte a Gőgös Gúnár Gedeon 1962 karácsonyán. A könyv alapját a szerző olvasási nehézségekkel küzdő fiának készített segédanyagai szolgáltatták, melyet egy kollegája juttatott el a Móra Kiadóhoz. Az anyagokból készült kötet óriási siker lett, mára az 55. kiadásnál tart, míg kötetpárját, az 1968-ban először megjelent Mosó Masa mosodáját a 43. kiadásban olvashatjuk.

Saját gyermekiről, azok barátairól mintázott alakjai – például a Barátom, Bonca, Piskóta szereplői - élő, szeretnivaló figurák a 21. századi gyerekolvasók számára is. 

Varga Katalin lírában és prózában is maradandót alkotott.  A gyerekkönyvek mellett felnőtteknek is írt, verseskötetei mellett regényei is megjelentek. 1976-ban József Attila-díjat kapott. Közgazdásznak készült, kulturális szakember, majd szerkesztőségi munkatárs lett, 1953-tól nyugdíjazásáig a Szépirodalmi Könyvkiadónál dolgozott, ebből több mint egy évtizedet főszerkesztőként.

 Alkotásait egy kivételével mind írógépen írta, melyet unokája, a művész hagyatékaként őriz otthonában. Varga Katalin ma lenne 95 éves.

 (kép forrása: Móra Kiadó)

 - Élményvadász - 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6218080900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása