A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Békebeli süteményeket kóstolhatunk a Mesterséges Intelligencia segítségével

Vidovszky Erzsébet 100 éves szakácskönyve

2024. január 19. - Élményvadász

csoroge-fank_kepe_mesterseges_intelligencia_ukanyam_bekebeli_sutemenyei.jpg

Az igényes megjelenésű album egyik oldalán az ükanya, Vidovszky Erzsébet receptje látható a kézzel írott eredeti és gépelt formában, a másik oldalon pedig egy illusztráció a desszertről, aminek az egyedisége, hogy mesterséges intelligenciával generált kép.

2023 december végén jelent meg a leszármazottak gondozásában az egy évszázaddal ezelőtt élt csabai Vidovszky Erzsébet süteményes könyve "Ükanyám Békebeli Süteményei" címmel. Sok szakácskönyvet adnak ki minden évben, ez azonban nem csak a 19. századi receptek miatt különleges, hanem mert az első mesterséges intelligenciával illusztrált szakácskönyv.

keksz-sutemeny_kepe_ukanyam_bekebeli_sutemenyei.jpg


A könyvben látható összes "fényképet" és illusztrációt a mesterséges intelligencia készítette. Mégpedig több ezer korhű fotó alapján alkotta meg a desszertek képeit egyúttal az akkori miliőt is megjelenítve. Ezekből aztán az ükunoka, Bélafi László kiválogatta a leginkább recepthez, és a könyv hangulatához illőket. Gusztusos fotókon tanulmányozhatjuk, hogyan nézhetett ki az adott sütemény 100 évvel ezelőtt.

geszenye-torta_recept-es_mi_illusztracio_ai_kep_sutemenyes_konyv_vidovszky_erzsebet.jpg

Az igényes megjelenésű album egyik oldalán az ükanya, Vidovszky Erzsébet receptje látható a kézzel írott eredeti és gépelt formában, a másik oldalon pedig egy illusztráció a desszertről amit a mesterséges intelligencia (M.I., vagy más néven A.I.) generált le a megadott kulcsszavak alapján.

sos-sutemeny_kepe_ukanyam_bekebeli_sutemenyei.jpg


A szakácskönyvben az eredetivel megegyező sorrendben találkozik az olvasó különböző piték, linzerek, kelt tészták, teasütemények, torták, krémek, és egyéb édes-sós desszertek elkészítésének leírásaival.

A könyvecske eredeti verziójában szereplő, - ma már alig, vagy egyáltalán nem használatos - alapanyagokat, illetve az akkori mértékegységeket, mint például az itce, meszely, vagy a lat a jelenleg használtakra kellett változtatni, hogy értelmezhetőek legyenek és a hozzávalók arányában is megfeleljenek.

 mocca-torta_recept_vidovszky_erzsebet_1.jpg


A 172 oldalas albumban egy-egy recept kipróbálásával, az akkori ízek felelevenítésével röpke 100 évet ugorhatunk vissza az időben. Vagy újra felfedezhetünk már elveszettnek hitt családi recepteket. Megismerhetünk olyan süteményeket, amiket régen a legtöbb háztartásban rendszeresen készítettek hétvégeken, vagy ünnepekre az asszonyok, mint például a darázsfészek, a linzi koszorú, a habcsók, a vaníliás kifli, a puncstorta, vagy a krumplis pogácsa.

 receptek-a-konyvben_ukanyam-bekebeli-sutemenyei.jpg


Azoknak, akik tisztelik elődeink munkásságát, értékelik a hagyományokat, és szívesen nosztalgiáznának egy igényes kiadványt lapozgatva, és azoknak, akik kíváncsiak a régi idők ízeire, nyugodt szívvel ajánlom Vidovszky Erzsébet süteményes könyvét. 

Megjegyzés: Érdemes az utolsó lapon az utószót is elolvasni, ahol a szerkesztő arra biztatja olvasóit, hogy a kipróbált receptekről készített fotóikat, és véleményüket osszák meg a megadott elérhetőségen, az Ükanyám Békebeli Süteményei facebook csoportban.

 

 - Élményvadász -

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1518307033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása