A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Arany János ismét a Múzeumkertben

2018. február 02. - Élményvadász

fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Talán észre vetted, talán nem, de egy ideje nem állt ott az Arany János szoborcsoport a Nemzeti Múzeum kertjében a főlépcsősor előtt. Ne ijedj meg, nem lopták el (azt is...), csak restaurálásra vitték el szeptemberben. Azóta furcsán üres volt a múzeum előtti pici tér.

 Amikor arra jártam, nézegettem, vissza kerültek-e már, de mindig csak hűlt - tél lévén - helyük volt. Azonban most végre, január 31-én vissza hozták őket megszokott posztjukra. Gondoltad volna, hogy Stróbl Alajos bronzból készített (1893) szoborcsoportja eddig egyszer sem lett restaurálva? (a háborús károkat kivéve). Pedig jó pár éve áll már a három alak a Múzeumkertben. A helyreállításuk majd fél évig tartott.

A restaurálás előtt a szakemberek feltárták, mennyire károsodtak a szobrok (műszeres anyagvizsgálatokkal), majd többféle mechanikus tisztítási módot próbáltak ki - a patina megőrzése érdekében - hogy a legoptimálisabbat megtalálják.

És tessék! Nem hiába szól tonnányi cikk a szódabikarbóna szuper erejéről, ezavarazsszermindenrejó hatásairól. A szódabikarbóna itt is megtette, amit kellett. Egy speciális géppel végzett szódabikarbónás finomszemcseszórás hozta meg végül a várt eredményt. Tisztítás után védelem céljából a restaurátorok különleges, többrétegű bevonattal látták el a szobrokat.


fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Te fel tudod sorolni, kiket ábrázol a három alakos szoborcsoport? Jó, az egyik könnyű, már a címben is szerepelt, de a másik kettő? Bevallom - pironkodva - hogy már én sem emlékeztem rá, kik gubbasztanak két oldalról Arany János szép szobra mellett. Utána néztem, az egyik a Toldi-trilógia híres hőse, Toldi Miklós, a másik pedig a szerelme, Rozgonyi Pirosa. Oké, a madárról se feledkezzünk meg, Középen, a szobor elején - ha nem tudtad volna - egy lanton, kiterjesztett szárnyú turul madár áll. Szimbolikusan. Vagy csak úgy. Az Arany János szoborcsoport tehát visszakerült eredeti helyére, híres költőnk, írónk pedig majd 8 méter magas trónusáról ismét merengve szemlélheti a Múzeum körút forgalmát.

A szobrok visszahelyezésekor Varga Benedek úr, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója egy rozsdamentes acélból készült időkapszulát helyezett el a Toldi Miklóst ábrázoló szobor lábában. Szegény Toldi...

Idén, május 14-én lesz a szobor avatásának 125. évfordulója. Gondolom, ennek tiszteletére kapott teljes kozmetikai kezelést. Ha arra járok, biztos megnézem.

 

A felújítás teljes munkálatairól a Nemzeti Múzeum oldalán tudtok bővebben tájékozódni.

 

"Élményvadász"

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8513628272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása