A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Tárlatok egy kattintásra tőled

Virtuális kiállítások itthon

2018. február 20. - Élményvadász

virtualis-tarlat_iparmuveszeti-muzeum4_elmenyvadasz.jpg

A héten ismét a tél áll nyerésre. Azonban van egy jó hírem, ha a hideg, meg a hóhelyzet keresztbe tenne a hétvégi programodnak. Vagy ha eddig csak a tömeg tartott vissza a múzeumlátogatástól. Ki sem kell mozdulnod otthonról, kényelmesen meg tudod tekinteni az alábbi kiállításokat.

Persze nem olyan mint a valóságban ott lenni, megélni, viszont egy hasznos, értékes lehetőség, akár a tanulmányaidhoz, akár a munkádhoz van rá szükséged, vagy ha csak intellektuális kikapcsolódásra vágysz.

A szecesszió művészeinek alkotásai online

Az Iparművészeti Múzeum weboldaláról elérhető szecesszióval foglalkozó virtuális kiállítás tényleg olyan (majdnem), mintha a termekben járkálnál a vitrinek között.

virtualis-tarlat_iparmuveszeti-muzeum_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: imm.hu / 3dtour.eu

A Szecesszió mesterei című, 360 fokban körbejárható virtuális tárlaton a kiállított tárgyakat egészen közelről megtekintheted és kimerítő információt is olvashatsz róluk. Ha egyik teremből a másikba a leggyorsabban akarsz eljutni, akkor az alaprajzon, vagy a fenti menüben elég csak rákattintani adott helyre és máris ott teremsz (mintha csak teleportálnál). A vezérlő menü szabadon mozgatható, a műtárgy kereső segítségével pedig egy konkrét tárgyra, vagy témára (pl. váza) is rákereshetsz. 8 terem+az előtér, ahol kedvedre nézelődhetsz.

virtualis-tarlat_iparmuveszeti-muzeum2_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: imm.hu / 3dtour.eu

Még a kiállítás fényereje is állítható, így te választhatod meg, hogy ezeket a gyönyörű tárgyakat fényárban, vagy éppen titokzatos félhomályban akarod végignézni. A tárlat alatt aláfestő (komoly)zene is hallható, amit, ha nem nyeri el a tetszésedet, akár ki is kapcsolhatsz.

Én itt kicsit hiányoltam az alternatív lehetőségeket a háttérzenénél, amikből lehetne választani, na de ne legyünk telhetetlenek. Végül is, nem koncertre "mentem", hanem kiállításra.

Belépés a virtuális kiállításra

---------------------------------------- 

A művészet kezdeteitől

A Google Art nevű projekt segítségével szintén virtuálisan megtekinthetők a (jelenleg zárva tartó) Szépművészeti Múzeum egyes műkincsei, az antik és az ókori egyiptomi emlékektől kezdve a kortárs művészek alkotásaiig.

virtualis-tarlat_szepmuveszeti-muzeum_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: google.com / Google Arts & Culture

Itt is van lehetőség, hogy az alaprajzon kiválasztva egyik teremből a másikba ugorjunk. Ez a virtuális tárlat inkább csak kedvcsinálónak jó, mivel van egy távolságtartása és nem ad kellő mélységű információt. Nincs lehetőség sem adott műtárgyhoz közelebb menni (ránagyítani), sem bővebben tájékozódni róla.

virtualis-tarlat_szepmuveszeti-muzeum2_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: google.com / Google Arts & Culture

Pontosítok. Azokról a műalkotásokról tudsz csak informálódni, amik az alsó görgető sávban láthatók. Ezekre kattintva, rögtön ahhoz a tárgyhoz ugrik a kép. Itt van lehetőséged egy rövid, tömör tájékoztatót olvasni róla és nagyobb méretben is megtekinteni. Azonban, ha csak bóklászol a termekben, a találomra kiválasztott műtárgyakról nem kapsz infót. Itt, ezen a felületen a navigáció is sokkal nehézkesebb.

Nekem valahogy jobban "bejött" az Iparművészeti Múzeum virtuális kiállítása, ami számomra felhasználóbarátibb, emberközelibb és információ dúsabb volt.

Belépés a virtuális kiállításra

------------------------------------- 

Róma Aquincumban

Az Aquincumi Múzeum szintén lehetőséget nyújt a virtuális sétára. Három helyszínre engednek betekintést: ez a romkert, továbbá a múzeum földszinti és emeleti részei rengeteg érdekes műtárggyal.

virtualis-tarlat_aquincumi-muzeum2_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: aquincum.hu

Itt is csak adott pontokra kattintással tudsz tovább jutni, de az alaprajz segít a tájékozódásban. Zoomolni nem tudsz, se információkhoz jutni a virtuális felületen. Ezért, ha komolyabban érdekel a kiállítás anyaga, javaslom a weboldalon utánanézni, illetve a megadott elérhetőségeken érdeklődni.

virtualis-tarlat_aquincumi-muzeum3_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: aquincum.hu

Belépés a virtuális kiállításra

------------------------------------- 

Mezőgazdaság és lovak

Egyik kedvencem (a szecessziós kiállítás után) a Magyar Mezőgazdasági Múzeum virtuális tárlata. A felhasználóbarát felületen szépen körbe lehet járni a kiállítást, lehet körbe forogni és ráközelíteni a kiállított tárgyakra. A leírások, magyarázó szövegek is olvashatóak.

virtualis-tarlat_mezogazdasagi-muzeum_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: mezogazdasagimuzeum.hu / google.com

A földszinten a magyar mezőgazdaság történetéről, kialakulásáról kaphatsz ízelítőt, a galérián pedig A Ló című kiállítás tekinthető meg. Itt természetesen Kincsemről és Imperiálról is lehet bővebben informálódni. Igényes, érdekes kiállítás. Így virtuálisan talán még a fiatalabbak érdeklődésére is könnyebben számot tarthat.

virtualis-tarlat_mezogazdasagi-muzeum3-a-lo_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: mezogazdasagimuzeum.hu / google.com

Belépés a virtuális kiállításra

--------------------------------------  

Bonyhád annak idején

Hogy ne csak budapesti példákat hozzak, itt van a bonyhádi Völgységi Múzeum, ahol 4 szinten van lehetőséged a nézelődésre (pince, földszint, emelet, padlás). A virtuális tárlat látogatása közben pedig a kép bal felső sarkában az alaprajzot láthatod, ami segít a tájékozódásban és a gyors mozgásban.

virtualis-tarlat_volgysegi-muzeum_bonyhad_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: reform.volgysegimuzeum.com

Haladni csak a hotspotokra kattintással tudsz, azonban a körbe fordulás, zoomolás itt is lehetséges. Az egyes kiállított tárgyak közül közelebbről megnézni azokat tudod, ahol a kis fényképezőgép jelet látod. Rákattintva, máris olvasható például egy 1880-ból ránk maradt marhalevél, böngészhető Bonyhád régi térképe, vagy megcsodálható Perczel Mór tábornoki atillája.

virtualis-tarlat_volgysegi-muzeum_bonyhad2_elmenyvadasz.jpg

kép forrása: reform.volgysegimuzeum.com

Az emeleten többek között a bonyhádi zománcgyár, és cipőgyár termékeivel is találkozhatsz. Érdemes a pincébe is lenézni. :)

Belépés a virtuális kiállításra

------------------------------------

 

Ha kedvet kaptál, itt van még néhány további virtuális kiállítás.

Mint például a Simontornyai vár, amit a 2017-es helyreállítás után itt meg is tudsz tekinteni kívül - belül.

Vagy a Kiscelli Múzeum, ahol szintén online körbe tudsz nézni egy patikában (a régi pesti Arany Oroszlán Patika eredeti berendezése), egy nyomdában és a város régebbi lakóinak szobáiban. A kiállításokról bővebb információval a Kiscelli Múzeum weboldala szolgál.

Itt pedig Liszt Ferenccel kapcsolatos ereklyéket, fotókat és néhány személyes holmiját láthatod. Ez ugyan nem annyira 3d-s, virtuális téma, inkább csak lapozgatós, de talán egy kattintást megér az érdeklődőknek.

 

Tudsz még további hazai virtuális kiállításokról ? Oszd meg velem!

 

Tetszett a bejegyzés? Ajánld az index szerkesztőinek. :) Köszönöm.

Követhetsz a Facebook-on is, ahol élményvadászok jobbnál-jobb eseményeket találhatnak.

 

Élményvadász

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr113686092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt ErdeiKovács 2019.04.06. 22:43:40

Halihó!

Érdemes lenne Gyulára is ellátogatnod, mégha virtuálisan is.
süti beállítások módosítása