A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Novemberben hó és halál vár

Valan - Az angyalok völgye

2019. szeptember 01. - Élményvadász

valan_az_angyalok_volgye_mozinet_krisztik_csaba_elmenyvadasz.jpg

Bagota a skandináv bűnügyi történetek receptjét követve egy sötét, titkokkal teli, sokkoló filmmel szándékozik berántani a nézőket a mozikba.

 – a Vörösmarty Mihály verssorával megjelenő havas plakát keltette fel először a figyelmemet és ösztönzött arra, hogy jobban utána nézzek.

A magyar filmek és a skandináv krimik kedvelőinek egyaránt jó hír, hogy november közepétől kerül a mozikba a Valan – Az angyalok völgye. A film előzetese túl rövid ahhoz, hogy bármilyen benyomást kaphassak róla, - a két perces előzetesekhez képest csak 39 másodperc - ezért főként a sajtószövegre voltam kénytelen támaszkodni. 

Lélektani krimi Székelyföldön

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2010-ben diplomázott Bagota Béla első nagyjátékfilmje a skandináv krimik hangulatát idézi. A nyomozót játszó Krisztik Csabát pedig főleg a színházba járók ismerhetik, magyar filmben ez az első főszerepe.

valan_plakat_mozinet_elmenyvadasz.jpg


A film ismertetője szerint a brassói rendőrként emberkereskedők után nyomozó Péter (Krisztik Csaba) annak szenteli életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát Julit látja, akinek huszonkét éve nyoma veszett Valanban, a szülővárosukban. Azonban egy váratlan telefonhívás miatt kénytelen visszatérni ebbe az erdélyi bányavárosba. Felmerül ugyanis a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a havas fenyvesek között. Nyomozás közben Péternek nemcsak bűnözőkkel kell megküzdenie, hanem a múlttal és saját démonaival is.

A télies időjáráshoz passzoló, sötét hangulatú alkotást Brassó, Budapest és Sepsiszentgyörgy mellett a havas erdélyi tájakon forgatták. Fő helyszíne a magas hegyek közé ékelt, részben lakatlan erdélyi bányaváros, Balánbánya (románul Bălan), ami a Balán-havasról kapta a nevét. 

Bagota a skandináv bűnügyi történetek receptjét követve egy titkokkal teli, sokkoló filmmel szándékozik berántani a nézőket a mozikba.

Valljuk be, a krimi nem éppen az a kategória amiben kitűnő, emlékezetes magyar filmek születtek. Reméljük, hogy a forgalmazó által feszült és szívszorító lélektani krimi jelzőkkel ellátott Valan képes megugrani a lécet. Mindenesetre én nagyon várom. A film végére talán az is kiderül, hogy miért szerepelnek angyalok a címében. 

A Valan – Az angyalok völgye a Filmalap támogatásával, a Mozinet forgalmazásában, a Matrix Film gyártásában 2019. november 21-től látható országszerte a mozikban. Forgatókönyv és rendező Bagota Béla, fényképezte Garas Dániel, producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert, vágó Szalai Károly.

Főszereplők: Nyakó Júlia, Pál Emőke, Krisztik Csaba, Hatházi András, Tollas Gábor, Mátray László

 

Képek forrása: Mozinet

- Élményvadász - 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9815035188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása