A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Pitykétől a bicskáig - múlt századi fémművesség a Vasi Skanzenben

2020. október 05. - Élményvadász

vasi_skanzen_pityketol_a_bicskaig_fokep_elmenyvadasz.jpg

Számos, mára elfeledett használati tárggyal és mesterséggel ismerkedhetsz meg autentikus környezetben, a szombathelyi Savaria Múzeum szervezésében.

Pitykétől a bicskáig - a hagyományos fémművesség emlékeiből ad ízelítőt a Vasi Skanzen új időszaki kiállítása. A látogatók számos, mára elfeledett használati tárggyal és mesterséggel ismerkedhetnek meg, és olyan érdekességekkel is találkozhatnak, mint az aranymosás vasi története.

Óntányér, bicska, ezüst pityke és apácamunka. Ezek a jellegzetes fémtárgyak mindennaposak voltak a 19-20. századi falu életében. A hagyományos fémművesség emlékei most a Vasi Skanzen időszaki kiállításában tekinthetők meg, lakásberendezési tárgyak, tűzi eszközök, edények, mezőgazdasági szerszámok és más eszközök kíséretében.
 vasi_skanzen_femmuvesseg_kiallitas_elmenyvadasz.JPG

A falusi közösségek életében évszázadokon át a fa használata volt a meghatározó, a fémek csak a 19. században terjedtek el, s lassan mindenütt elkezdett működni egy kovácsműhely. A falu kovácsa rendszerint kapott egy házat a településen, ennek fejében köteles volt bizonyos munkákat elvégezni. 

Nemcsak kovácsból volt többféle, a fémek - a vas, réz, a bronz és különféle ötvözetek - megmunkálására számtalan mesterség alakult ki: a tárlaton megismerheted a bádogosok, lakatosok, vándorköszörűsök, késesek, rézművesek, drótosok tevékenységét. A kiállítás olyan tárgyi és nyelvi kultúrát jelenít meg, amely mára szinte teljesen feledésbe merült - a régi mesterségek és eszközök eltűnésével a mögöttük lévő ismeret és szókincs is a múlté lett. 
 kiallitas_vasi_skanzen_femmuves.JPG

A kiállítás emléket állít az egykori szentgotthárdi kaszagyárnak és bemutatja a nagymúltú, ma is működő körmendi Belencsák késes műhelyt. De olyan érdekességeket is megtudhatnak az érdeklődők, hogy hogyan drótozták meg régen az összetört cserépedényeket, vagy, hogy hol mostak aranyat Vas megyében.

 

Hogy a helyszínen pitykét, bicskát lehet-e látni, azt mindenki tapasztalja meg maga.

 

A kiállítás 2020. november 7-ig látogatható a Vasi Skanzenben.

 

- Élményvadász - 

 

képek forrása: Vasi Skanzen

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4416227538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása