A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Nem ígérnek mást, mint vért, verítéket, könnyeket, meg egy kis nevetést

12. FRANKOFÓN FILMNAPOK

2022. március 17. - Élményvadász

ben_3891_benedetta_frankofon_filmnapok_2022.JPG

Örök főtémák az ember életében: szerelem, család, betegség, halál. Az idei Frankofón Filmnapokon dráma, vígjáték, horror, thriller, krimi, zenés film, meg egyéb kategóriákban a legjobbnak ítélt alkotásokon keresztül, neves színészek tolmácsolásában szembesülhetünk az élet mélységeivel, és magasságaival.  

Március 17-27. között a 12. Frankofón Filmnapokon a Francia Intézet szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjából, valamint a César-díj jelöltek és a nyertesek közül 23 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Ezekből a filmekből szemezgettem néhány, számomra érdekes, a figyelmemet felkeltő témát. A teljes programról, és a filmkínálatról a Frankofón Filmnapok honlapján lehet tájékozódni.

tout_s_est_bien_passe_photo_2_carole_bethuel_mandarin_production_foz_minden_rendben_ment_frankofon_filmnapok_2022.jpg

Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált, március végén forgalmazásba kerülő Minden rendben ment nyitja a 12. Frankofón Filmnapokat. Amikor a 85 éves André agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle azonnal hozzá siet. Az apa, akinél a roham maradandó következményekkel járt, megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér a méltó lezáráshoz. A főszerepekben Sophie Marceau és André Dussollier.

Tavaly szintén Cannes-ban debütált az Amíg lehet - Catherine Deneuve-vel és - ezért az alakításáért a legjobb férfi színész César-díjával méltatott - Benoît Magimellel a főszerepben. Egy férfi, akinek még nem kellene, hogy eljöjjön az ideje. Egy anya, aki hasztalan próbálja elfogadni az elfogadhatatlant. Egy orvos és egy nővér, akik hihetetlen empátiával és elkötelezettséggel kísérik kettejüket végig ezen az úton. Egy év, négy évszak - merész alkotás a betegség elfogadásáról és a halállal való szembenézésről.

de-son-vivant-stills---press-photos-4000x2668-dsc09736r-r2-jpg_amig_lehet_frankofon_filmnapok_2022.jpg

Szintén 2021-ben mutatták be egy mániás depressziós festő mindennapi küzdelmeiről szóló belga szerelmesfilmet, a Nyughatatlanokat. Leila és Damien mélyen szeretik egymást, amit erősen megnehezít Damien bipoláris betegsége.

A Foglalkozása: szülő című francia film kegyetlen humorral ötvözött mulatságos és reális képet alkot modern és hiper konnektált társadalmunkról, ahol a középkorú főszereplőnek (Denis Podalydès) új munkahelye fiatalos startup környezete merőben idegen terep, ráadásul azt is el kell titkolnia, hogy gyerekei vannak. 

1-dsc04009_afbrillot_foglalkozasa_szulo_frankofon_filmnapok_2022.jpg

Az Antoine Barraud rendezte hitchcocki hangulat árasztó svájci thrillerben a kettős életet élő Judith Svájc és Franciaország között ingázik. Az egyik otthonában Abdel és a kislányuk várja, a másikban Melvil két közös fiukkal. A Madeleine Collins főszerepében Virginie Efira.

 A valós események alapján készült Szabadság, egyenlőség, ínyencség az első étterem születését mutatja be az 1789-es francia forradalom kezdetén (eredeti receptekkel), míg a Lány bilincsben című thrillerben a 18 éves Lisét a legjobb barátnője meggyilkolásával vádolják.

 Az idei rendezvény egyik legnagyobb kedvence minden bizonnyal a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját elnyert Elég a hülyékből című, abszurditást sem nélkülöző vígjáték lesz. Tartalma: Amikor a 43 éves Suze Trappet megtudja, hogy a betegsége bizony nem vicc, úgy dönt, megkeresi a gyerekét, akit 15 évesen szült, és akiről akkor kénytelen volt lemondani. A hivatali útvesztőkben a véletlen társakat is sodor mellé: egy ötvenes, totál kiégett pasast és egy vak, de roppant motivált levéltárost. Így, hármasban vágnak neki a nyomozásnak...

adieu-les-cons_19_eleg_a_hulyekbol_frankofon_filmnapok_2022.jpg

 Az idősebb generációnak biztos nem ismeretlen A kis Nicolas c. mesekönyv, ami 1960-ban jelent meg először, és azóta több kiadást is megért. A szervezők a családokra is gondoltak A kis Nicolas és az elveszett kincs című vicces, nosztalgikus családi mozival. 

Március 18-án pedig három filmből álló Horror Filmmaratont tartanak a Toldi moziban.

Március 17-27. között a Francia Intézet szervezésében 12. Frankofón Filmnapokon négy helyszínen, - az Uránia Filmszínházban, a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai filmeket nézhet meg a budapesti közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. 

ben_3569_benedetta_frankofon_filmnapok_2022_fokep.JPG

A 12. Frankofón Filmnapok honlapja: https://filmnapok.franciaintezet.hu/
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1003326296923415

  

 - Élményvadász -

  Képek forrása: Francia Intézet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3717782954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása