A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Erotika, vér és káosz – akciódús fantasy született Kayra B. King tollából

Kayra B. King: Chaos (Ezüst és Vér 1.) – könyvkritika

2022. december 17. - Élményvadász

storm_chaos_konyvkritika_kyra_b_king_ver-es-ezust_vampir_elmenyvadasz.jpg

Azt hittem, nekem már semmi újat nem lehet mondai vámpír témában. Mekkorát tévedtem! Kayra B. King könyve igazi urban fantasy, finoman megfűszerezve a skandináv mitológiából átvett elemekkel, amitől csak még egyedibbé válik. 

Először a különleges könyvborító ragadott meg, majd utána a fülszöveg. Ami rögtön sejtette, hogy itt a téma egy teljesen más megközelítésével fogok találkozni. Ugyan már túl vagyok a hamvas tinédzser éveimen, egy jó vámpíros sztori még mindig le tud venni a lábamról.

Kayra B King könyve egy igazi urban fantasy, ami finoman meg lett fűszerezve a skandináv mitológiából átvett elemekkel, amitől csak még egyedibbé vált. Ebben a nem szokványos történetben jelenkorunk Amerikájában vagyunk, ahol a fantasy világa összemosódik a realitással; az emberek között rejtőzködve, de nem konfliktus mentesen más teremtmények is élnek.

chaos_konyv_kayra_b_king_elmenyvadasz_vampir_fantasy_konyvkritika.jpg

Ugyan a Chaos első pár oldalánál vissza hőköltem, arra gondolva, „Na, jól kifogtam, most aztán egy YA-t kell 476 oldalon végig kínlódnom…”, de szerencsére a következő fejezetekben ugrunk annyit időben, és cselekményekben, hogy a sztori ne maradjon az ifjúsági regény kategória keretei között.

Az írónő által megalkotott világ, átgondolt, jól felépített, nem mindennapi szereplőkkel, ahol a könyv lapjain a hétköznapi emberek mellett vámpírok, vérfarkasok, telepaták, bérboszorkák, és vámpírvadászok jelennek meg. A tempó, a feszültség, a káosz egyre nő, a harcok, véreső és hullahegyek közepén pedig egy se ember, se vámpír, se nem vérfarkas alak áll. Ő Larion Northman, a Pusztító.

A könyv másik főszereplője Crystal York, egy ember, aki kikapcsolódni utazott New Yorkba, de balszerencséjére éppen rosszkor volt, rossz helyen. Így keveredik bele olyan helyzetekbe, amikbe nagyon nem kellene.

Az alaptörténet érdekes, összetett, a karakterek jók, az események fokozatosan bontakoznak ki, de mindig hagynak bizonytalansági tényezőket, hogy aztán egy éles kanyarral, új, váratlan fordulatok, bonyodalmak között találják magukat a szereplők – és a körmét lerágó olvasó. Részemről egy percig nem unatkoztam, sodortak magukkal az események. A történet - örömmel élve ezzel a kifejezéssel, ha már vámpíros téma - magába szívott, és érzelmeket is képes volt kiváltani.

kayra_b_king_iro_konyvkritika_elmenyvadasz_chaos_vampir_fantasy_ezust-es-ver.jpg

Nagyon jó ötlet volt, az írótól, hogy váltott szemszögből követhettük a történéseket, - Crystal és Larion szempontjából - ami így, a szereplők gondolatait, tetteinek mozgatórugóit megismerve sokkal többet adott hozzá a sztorihoz.

Rion pár idegesítő szokásától eltekintve – mint például a szájnyalogatás, fog szívogatás – egy összetett jellem, akinek vannak mélységei. Szimpatikus volt az is, hogy a női főszereplő nem egy „Barbi baba”, nem dől rögtön a pasi karjába, és főleg, van egyénisége.

Kicsit zavaró volt néhány magyartalan szó, mondat, ezekre érdemes jobban odafigyelni, és tökéletes lesz a végeredmény. A kisebb hibák ellenére profi világépítést, izgalmas, fordulatos, szenvedélyes cselekményt kapunk.

A Chaos-t azoknak ajánlom, akik kedvelik a sötétebb hangulatú, szókimondó, nem sablonos vámpír történeteket, és nem ájulnak el egy kis vértől.

Kayra B King: Chaos - Ezüst és vér című könyve, egy három világon átívelő 12 részes fantasy sorozat első része. Érdeklődve várom milyen lesz, és miről fog szólni a következő.

 

. – Élményvadász -

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5318004830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása