A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Virtuális programok nem csak karantén esetére

2020. március 21. - Élményvadász

laptop-forest_web_elmenyvadasz.jpg

A koronavírus elintézte, hogy a bezárjanak a nagyobb rendezvény helyszínek, szórakozóhelyek, de még a látogatóközpontok, múzeumok, mozik, színházak is. Páran közülük úgy döntöttek, nem hagyják magukra közönségüket, látogatóikat és az internet sokoldalúságát kihasználva nyújtanak virtuális kikapcsolódási lehetőséget.

Az utóbbi hetekben rengeteg munkavállalót küldtek el, a szerencsésebbek a home office-t, vagy kényszer szabadságukat „élvezik”. Ami még mindig jobb, mint a karantén. Ilyen esetekre ott vannak a kiolvasatlan könyvek, a televízió, és a széles nagy internet. A tv csatornák és sorozatok nézése mellett azonban más alternatívák is kínálkoznak, amiket – karanténtól függetlenül – jó szívvel ajánlok bárkinek.

A koronavírus járvány miatt bezárt kulturális- és szórakoztató intézmények közül jó páran döntöttek úgy, nem hagyják magukra közönségüket, látogatóikat és az internet sokoldalúságát kihasználva nyújtanak virtuális kikapcsolódási lehetőséget. Ezek között találhatóak korábbi felvételek, klasszikusok, élő koncertek, előadások, felolvasások, és egyéb programok, amiket adott weboldalon, vagy Facebookon lehet megtekinteni, és követni.

MTVA Archívum

Tekintettel a kialakult helyzetre a tartalmas szórakozás érdekében az MTVA megnyitotta archívumát, ahol reklámok nélkül és ingyenesen - hétről hétre bővülő tartalmakkal - nézhetők sorozatok, régi magyar klasszikusok, ismeretterjesztő- és ifjúsági filmek, színházi közvetítések. Az újdonságokról az MTVA facebook oldalán lehet tájékozódni.

Elérhető: MTVA Archívum

 fovarosi_nagycirkusz_dzungel-konyve_eloadas_fb-oldal_elmenyvadasz.jpgkép forrása: Fővárosi Nagycirkusz fb oldal

Cirkusz Plusz - Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz is megragadta a lehetőséget, és Cirkusz Plusz néven online közvetítésekkel, tudósításokkal, érdekességekkel, valamint korábbi rögzített műsorainak levetítésével szórakoztatja régi és új közönségét. Március 21-én 15 órakor a Vízi Cirkusz – Atlantisz Gyermekei című előadás első részét fogják közvetíteni Facebook oldalukon. A többi esemény időpontját csekkold a facebook oldalukon.

Elérhető: Fővárosi Nagycirkusz fb oldal

 
zoo_fovarosi_allatkert.jpgkép forrása: Állatkert fb oldala

Állatkert online

Az Állatkert kapui is zárva tartanak, azonban Facebook oldalukon ők is rendszeresen tesznek közzé kisfilmeket a kert életéről és lakóiról, amelyek segítségével az állatkerti kulisszák mögé nyerhetünk bepillantást.

Akit érdekel az állatorvosok munkája, az ide kattintva tekintheti meg az erről készült kisfilmet.

Elérhető: Fővárosi Állat- és Növénykert fb oldal

 

Online élményfestés

Igazi különlegesség azoknak, akik szeretik a kreatív tevékenységeket, a Nyírfa online élményfestés szombaton. Egy festőstúdió jelentkezik élőben a Facebook oldalán, akikhez 15:00-tól lehet csatlakozni és kezdetét veheti egy közös interaktív festés, amihez csak vászonra, ecsetre és akrilfestékre lesz szükséged. A következő foglalkozás időpontja március 23.-a, amikor "Tulipános csizmát " festhetsz meg, 25-én pedig a gyerekeknek készülnek egy rókával.

Elérhető: BudaP.aint

 

Karanténestek - Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar minden este kamarakoncerteket ad, amiket élőben közvetíti a zenekar hivatalos Facebook oldalán, és weboldalán. A Karanténestek 19:45-kor kezdődnek, az aktuális program ide kattintva érhető el. BFZ arra kéri a közönséget, aki teheti, támogassa a zenekar tagjait, akiknek a sorozatos koncertlemondások komoly bevételkiesést jelentenek.

Elérhetőség: BFZ

 opera_a-tunderkiralyne_elmenyvadasz.jpgkép forrása: opera.hu

Kuriózumok karantén idejére - Magyar Állami Operaház 

Március 21-től minden szombat és vasárnap este az Operaház is megosztja egy-egy kiemelkedő opera-bemutatójának, balettjének vagy hangversenyének felvételét YouTube csatornáján (vagy a Papageno Facebook-oldalán).

Elsőként március 21-én 19 órától Henry Purcell A tündérkirálynő című darabjának felvételét élvezheti a közönség a Papapegno Facebook oldalán.

Március 22-én, vasárnap, szintén 19 órától pedig az Opera Facebook-oldalán közvetítik a Nabucco 2017-es felvételét.

Elérhető:

Papageno fb oldal
Operaház fb oldal

 

akos-karantenkoncertek_youtube.jpgkép forrása: AkoxVid (Ákos youtube csatorna)
 

Karanténkoncertek - Ákos

Ákos is bejelentette a Karanténkoncertek elindulását YouTube csatornáján. 

Itt 11 héten át minden szerda este nyolckor teljes egészében visszanézhető lesz Ákos korábbi koncertjeinek felvétele 2009-2018.-ig. Ezen felül szombatonként élő bejelentkezést is tervez, amikor is otthonról fog zenélni, de tervben vannak vers és novella felolvasások is.

Elérhető: AkoxVlog 

 

MobilMesék – Kolibri Színház

MobilMesék címmel online sorozatot indított a Kolibri Színház, hogy a gyerekek a kényszerszünet alatt se maradjanak színházi élmény nélkül. Minden nap egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek be a művészek, amiket a saját otthonukban, mobiltelefonnal vesznek fel. Ezeket a MobilMeséket a színház Facebook oldalán és YouTube csatornáján nézhetitek meg 3 órától. Ezenkívül a legnépszerűbb előadásaikat is közzéteszik felvételről.

Pénteken a BORS NÉNI előadását lehetett megnézni. Aki lemaradt róla még bepótolhatja, vasárnap éjfélig lesz elérhető. 

Elérhető: MobilMesék

 
ea_games_apex-legends_game_elmenyvadasz.jpgkép forrása: ea.com

Maradj otthon és játssz!

Aki szereti a videojátékokat, annak főleg nem probléma, mivel töltse el többlet szabadidejét. Ráadásul egyes játékboltok és fejlesztő cégek az otthonülők kedvében járva, pár játékot ingyen letölthetővé tettek. Ilyen például az Epic Games akció-kalandjátéka, a Watch Dogs (03.26-án 4 óráig elérhető az oldalukon), vagy az EA Games Apex Legends nevű, ingyen letölthető játéka.

A gog.com szoftveráruház letölthető játékainak listája pedig itt tekinthető meg. Ez a különleges akció március 30-ig van érvényben.

Elérhető: Epic Games – Watch Dogs
Elérhető: EA Games - Apex Legends

 

Torna, jóga, relaxáció

Akinek az életmódjában bele tartozik a rendszeres mozgás, de a konditerem, vagy a jóga óra épp nem pálya, az a világhálón is találhat számtalan edzésprogramokat. Illetve a járvány hatására is klassz kezdeményezések indultak. Ilyen például a gyerünkaanyukám.hu oldalon a #maradjotthon rendkívüli videótár, ahol heti 4 alkalommal különböző órákból lehet választani grátisz. Regisztráció után már tornázhatsz is.

Elérhető: #maradjotthon videótár

Online jóga órán is részt vehetsz március 23-án, 19:30-tól, vagy felnézhetsz az Online Jóga Akadémia Facebook oldalára, ahol a krízisre tekintettel ingyenessé tettek 18 relaxációs, meditációs és jóga óra mini verzióját. A felajánlás március 31-ig van érvényben.

Elérhető: Online jóga fb oldal
Elérhető: Jóga+Relax+Meditáció videótár

 

virtualis-tarlat_iparmuveszeti-muzeum4_elmenyvadasz_1.jpg 

Online galériák

A virtuálisan is bejárható galériákról korábban már írtam. Többek között az Iparművészeti Múzeum, az Aquincumi Múzeum, vagy a Kiscelli Múzeum termeiben lehet így körbe sétálni, nézelődni.

Elérhető: Tárlatok egy kattintásra tőled 

Hangoskönyv, podcast

A hangoskönyvek és podcastek világában nem jelent gondot az sem, ha mondjuk főzés, tavaszi kertészkedés, vagy a lakás újrafestése közben művelődnél, tanulnál, szórakoznál. A fizetős letöltések mellett rengeteg klasszikust hallgathatsz meg akár ingyen is. Itt a remek alkalom bepótolni elmaradt olvasmányaidat, vagy új írókat felfedezni.

ipad-hangoskonyv_voicebook_elmenyvadasz.jpgkép: pixabay

A youtube-on kívül ilyen gyűjtőoldal például a Magyar Elektronikus Könyvtár, vagy az OpenCulture, ahol - az ingyenes kurzusok, nyelvleckék, filmek és elektronikus könyvek mellett - 700 angol nyelvű hangoskönyv között válogathatsz.

Elérhető: Magyar Elektronikus Könyvtár
Elérhető: OpenCulture

 

Akárhogy is alakuljon a következő pár hét, a lényeg, hogy próbáld meg ebben az új helyzetben is meglátni a lehetőségeket, és kihozni belőle a legjobbat.

Az internet legyen veled!

- Élményvadász - 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr915541178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása