A ma élményei a jövő emlékei

Élményvadász

Élményvadász

Az egyiptomi királynő rejtélye - könyvkritika

2021. augusztus 15. - Élményvadász

pharaoh_hieroglis_egyiptom_konyvkritika_elmenyvadasz_kiralyno_buotyik_dorina.jpgEgy sztélé, pár egyiptológus, műkincsrablás, időutazás és egy kék macska - Gracie Simpson újabb kalandjait követhetik végig azok, akik olvasták Buótyik Dorina első könyvét.

Szeretném megköszönni Dorinának, hogy még megjelenés előtt elolvashattam a könyvét. Több akadály miatt is megcsúsztam vele, így sajnos nem sikerült korábban befejeznem: végül egy hetes betegállomány kellett hozzá, hogy nyugodtan megírjam és letisztázhassam a véleményemet. 

Az egyiptomi királynő rejtélye című regény a 2020-ban megjelent III. Amenemhat rejtélye sorozat második része. Gracie – a korábbi regényben megismert egyiptológus - nászútra megy férjével Kairóba, azonban rögtön egy műkincsrablás közepén találja magát, ráadásul egy CIA ügynökkel a nyomában. Nem elég, hogy az eltervezett nászútról le kell mondania, még meg is vádolják egy olyan bűnténnyel, amit állítása szerint el sem követett…

 az_egyiptomi_kiralyno_rejtelye_boritokep_buotyik_dorina.jpg

A korábbi kötetben megismert főszereplők, Gracie és Louis immár házaspárként térnek vissza, hogy egyiptomi sztélékkel és hieroglifákkal együtt régészeti titkokat tárjanak fel. Gracie Simpson újabb kalandjaiban tevékenyen részt vesznek: Luise immár férji minőségben is, Adam, Gracie apja, a volt újságíró David, az Egyiptomi Múzeum igazgatója Ahmed, valamint Wallid nyomozó, és persze Oscar, a kék macska, aki nélkül a csapat nem lehetne teljes. Új szereplők is feltűnnek a színen, mint Bradley titkosügynök, Szobeknoferuré egyiptomi királynő, Wallid rendőrtiszt és a titokzatos Habibi…

Ismét nagyon tetszettek egyrészt a plasztikus leírások - olvasás közben filmszerűen láttam magam előtt a helyszíneket – másrészt az is, hogy az író megint valós, egykor élt egyiptomi személyt keltett életre a történetben. Szobeknoferuré (uralkodói nevén Szobekkaré, kb. i. e. 1806 – i. e. 1802) ugyanis az ókori egyiptomi XII. dinasztia utolsó fáraója, és az első teljes bizonyossággal ismert megkoronázott női fáraó volt. Feltételezések szerint III. Amenemhat fáraó lánya lehetetett (ami szintén szuper visszautalás az előző történetre), halálával pedig az egyiptológusok szerint véget ér Egyiptom második virágkora.

egyiptom_luxortemple_theba_konyvkritika_farao_kaland_dorina_elmeny_wikipedia.jpg 

Érezhető a fejlődés az első regényhez képest, mind a nyelvezetben, párbeszédekben, és a szereplőknél, továbbá kifejezetten élveztem a régészeti és turisztikai ismertetőket. Vannak még apróbb hibák, de a lendületes cselekmény, a történet, ezeket feledteti.  Személy szerint nekem még nagyon tetszettek a szövegbe épített, a szereplők szájába adott versek, és dalok is. Buótyik Dorina Az egyiptomi királynő rejtélye c. könyve, méltó folytatása az első kötetnek, kalanddal, misztikummal, váratlan fordulatokkal és a csavarral a vége felé igazán izgalmasra sikeredett. 

Ami nem tetszett. Lehet, bennem van a hiba, de nekem annyira nem tetszik ez a mostani könyvborító. Jobb lett volna hasonló stílusú, mint az első résznél; el tudtam volna képzelni egy sírkamra belsejét, tele egyiptomi ábrákkal, amik között fáraó nő is szerepel, vagy egy sztélét hieroglifákkal. A cím kissé beleolvad a háttérbe, de azért olvasható. 

A végén kicsit gyorsnak éreztem a lezárást, és arra sem kaptunk magyarázatot, miért, mitől lettek, majd múltak el Gracie látomásai, azonban összességében ez egy klassz kis folytatás. A fantáziadús történetben gyönyörű helyeken jártunk, és szinte észrevétlenül a tudásunk is gyarapodott Egyiptomról. Szerencsére nem függő véggel operál, hanem tisztességes lezárást kapott a regény. 

Az egyiptomi királynő rejtélye 50% történelem, 30% akció és 20% romantika. Ajánlom a könyvet az egyiptomi történelem, régészet kedvelőinek vagy azoknak, akik szeretnek kalandozni és rejtélyek után nyomozni.

 

- Élményvadász - 

 

A III. Amenemhat rejtélye c. könyvről szóló kritika itt olvasható.

 

Fotók: könyvborító, wikipédia, pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3716661026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása